Lars Løkke åbner for egne regeringsforhandlinger

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er klædt på fra morgenstunden.

Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, åbner nu op for at drøfte regering udenom Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til lørdagens nyhedsoverblik.

Alt imens Mette Frederiksen arbejder på at danne en bred regering hen over midten, har vi samlet et frisk nyhedsoverblik til dig. I dag skal vi omkring en grov sag om knivstikkeri og se nærmere på meningsmålingernes effekt på folketingsvalget.

Vi begynder med en historie fra egne rækker – hvad skete der i de timer, da De Radikale fik ny politisk leder?

God fornøjelse!

Nyt dokument bliver centralt for Martin Lidegaard

Folketingsvalget blev en trist omgang for De Radikale, der onsdag kunne vågne op til en folketingsgruppe, der var mere end halveret.

Derudover fik partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, et dårligt personligt valg, og som en konsekvens af dette meddelte hun onsdag eftermiddag sin afgang. Derfor måtte partiet torsdag finde sig en ny leder – og det skete på et maratonmøde hos Advokatfirmaet Offersen og Christoffersen.

Her valgte den nye folketingsgruppe Martin Lidegaard som politisk leder. Sammen med udnævnelsen, modtog han også en seddel, hvorpå gruppen nedfældede de politiske sigtelinjer, som Lidegaard skal navigere efter. De handler blandt andet om, hvilken klima- og udlændingepolitik, De Radikale skal føre de næste fire år.

Sedlen og det lange møde, kan du læse mere i dagens Berlingske her.

Lars Løkke åbner for egne regeringsforhandlinger

Da valget var afgjort, og partilederne skulle mødes til debat, gjorde Lars Løkke Rasmussen (M) det klart, at han ville pege på Mette Frederiksen (S) som kongelig undersøger.

Det betyder dog ikke, at han vil læne sig tilbage og vente på en ny regering.

Han har tænkt sig selv at føre tale med »reformpartier«, der potentielt kan mødes udenom Mette Frederiksen.

»Det vil være klogt, at der også er partier, der taler sammen uden for den proces, som Mette Frederiksen jo kommer til at eje,« siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten i forbindelse med besøget på Marienborg fredag.

»Jeg kan se, at der er nogle reformpartier – Moderaterne, Liberal Alliance, De Radikale og Venstre for måske at nævne de fire mest oplagte. Og det vil da være ærgerligt, hvis man ikke forsøger at frisætte det. Man skal ikke møde op sammen, men man kan koordinere nogle ønsker til en ny regering,« lød Løkkes plan.

Umiddelbart lyder det til, at der er opbakning til den idé fra både Liberal Alliance, De Radikale og De Konservative.

»Grov sag« om knivstikkeri lægger op til historisk dom

For første gang kommer lovgivning, der i forbindelse med bandeparagraffen gør det muligt at frakende en borgers danske statsborgerskab, nu i anvendelse.

Det sker i forbindelse med en sag fra Odense, hvor ni mænd overfaldt to andre og bragte dem i livsfare på en parkeringsplads. De ni mænd er kendt skyldige i sagen, og Anklagemyndigheden vil nu for seks af de ni gå efter at fratage dem statsborgerskabet.

Fordi sagen hører under bandeparagraffen, kan det nu blive muligt. Ifølge anklageren skyldes det sagens grovhed, at man tager bestemmelsen i brug:

»To personer er blevet overfaldet med kniv. En person har været i livsfare. Det er en rigtig grov sag, og det er også derfor, at vi kommer med denne påstand,« siger senioranklager Daniel Dokkedahl.

Du kan læse mere om sagen ved at klikke her.

Meningsmålinger kan have haft effekt på valgresultat

Der har under dette års folketingsvalg endnu en gang været stort fokus på meningsmålinger. For eksempel har Moderaterne og De Konservative nærmest byttet plads, hvis man kigger på det udgangspunkt, de havde i de første målinger i forhold til det endelige resultat.

Hvilken effekt har med- og modvind i meningsmålingerne så haft?

Samfundsvidenskabelige forskere har undersøgt fænomenet, og her finder man blandt andet en såkaldt bandwagon-effekt. Den viser noget om, at et parti i medvind kan trække flere vælgere til.

Professor og valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager savner dog stadig mere håndfast dokumentation for meningsmålingernes påvirkning, men kan måske se en sammenhæng. For fremgang kan skabe omtale:

»Hvis vi ser på Moderaterne, voksede partiet jo i mange målinger til at kunne blive tungen på vægtskålen. Det gav oceaner af omtale, og det kan have bidraget til partiets fremgang,« siger Rune Stubager til Politiken.

Du kan dykke ned i alle resultaterne fra valget her.

S gik frem i hovedstaden – men stemmeslugerne skal findes andetsteds

Mens Socialdemokratiet i hovedstaden gik frem ved tirsdagens folketingsvalg, tegner der sig et noget andet billede for kandidaterne på liste A.

Kun en enkelt af partiets profiler fik flere personlige stemmer end ved valget i 2019 i Københavns Storkreds.

Og det er interessant, lyder det fra professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

»Det ser ud til, at det koncentrerer sig som en mere generel støtte til partiet og formandens linje snarere end de individuelle politikere på lokalt plan, selvom eksempelvis ministrene får massiv eksponering. Det er en interessant tendens,« siger Stubager og tilføjer, at det samme er sket andre steder i landet.

Du kan læse mere om udviklingen i de personlige stemmer her, hvor du også finder en liste over de kandidater fra hovedstaden, der fik flest personlige stemmer.

Det sker i dag:

  • Kronprinsparret overrækker Kronprinsparrets priser 2022, ved et arrangement i Ringsted Kongrescenter. Det bliver også sendt live på DR1 fra klokken 21.
  • Holger Rune spiller semifinale i ATP-1000-turneringen i Paris. Her møder det danske stortalent canadieren Felix Auger-Aliassime. Kampen begynder cirka klokken 14.
  • Både Donald Trump og Joe Biden holder vælgermøder forude for det kommende amerikanske midtvejsvalg. Joe Biden får fornemt selskab af blandt andre tidligere præsident Barack Obama.