Lars Larsen: »Jeg elsker at betale skat. Jo mere, jo bedre«

Manden, som hele landet kender som »Dyne-Larsen«, kom i dag i selskab med bl.a. Kronprinsesse Mary og komponist Bent Fabricius-Bjerre, da han modtog Den Berlingske Fonds Hæderspris.

Lars Larsen er årets modtager af Den Berlingske Fonds Hæderspris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Kærligheden er det eneste vi har«, sang Lars Lilholt ved Berlingskes arrangement i Pilestræde, da Den Berlingske Fonds Hæderspris blev overrakt til forretningsmanden Lars Larsen, som helst vil kaldes for købmand. Og købmand er han da også så meget, at han adspurgt til Lilholts smukke udsagn, gerne vil tiføje, at forretning også er vigtig for ham. »Man kan jo ikke leve af kærlighed og kildevand, og det ved min kone også godt, at jeg mener,« uddyber han.

Formanden for den selvejende institution Den Berlingske Fond, Mads Bryde Andersen overrakte prisen med ordene: »Lars Larsen har opbygget en god global virksomhed med rod i Danmark, til gavn for Danmark«, og prismodtageren kvitterede ved at sige, at han altid har været glad for at betale skat. Jo mere jo bedre, for det betyder, at han er med til at bidrage til det danske samfund. Vi andre i det danske samfund lærte første gang den folkelige forretningsmand at kende, da han i 1988 kom ind i vores stuer med tv-reklamen »Jeg har et godt tilbud til dig«.

Der blev gjort lidt grin med reklamerne og den folkelige jyde, men i dag har stifteren af butikskæden Jysk Sengetøjslager, nu Jysk, ca. 2.500 butikker i 49 lande. Og ved juletid kunne de ansatte i Lars Larsens butikker i gennemsnit se frem til en julebonus på 14.500 kroner. Årsagen var en rekordhøj omsætning på 25 mia. kroner og en bundlinje før skat på 3,2 mia., hvilket fik Lars Larsen til at sige til Børsen: »Jeg er meget tilfreds med resultatet og den store indsats fra de ansatte i Jysk. De har jo den største del af æren for det gode resultat.«

 

Drengen fra Thy-egnen, som var yngste ud af fire børn af en enlig mor (faderen døde få måneder inden Lars Larsens fødsel), fik som den eneste af børnene lov til at komme i realskole, og ville egentlig være lærer. Men hans ene storebror skaffede ham en læreplads, og 1. august 1966 startede Lars Larsen i lære i »Magasin H & L« i Thisted, som solgte dyner, sengetøj, gardiner og madrasser. Resten er historie, som man siger, og den historie var værd at fortælle mente Lars Larsen, som i 2004 besluttede at husstandsomdele sin biografi. I 2010 blev han Ridder af Dannebrog, og så var han måske for alvor kommet ind i det fine selskab. I dag er han landets fjerde rigeste privatperson - meget godt gået af en mand, som grundlagde sin formue ved at sælge kolonialvarer til hippierne i Thylejren. Men Lars Lilholts hippie-udsagn om, at »kærlighed er det eneste, vi har« kommer som sagt til kort hos Lars Larsen. Selv om natten arbejder han hårdt: Manden tester en ny dyne eller madras ca. hver fjortende dag.

Den første Jysk Sengetøjslager-butik åbnede den 2. april 1979 på Silkeborgvej i Aarhus. Butikken ligger stadig på adressen.

Siden 1975 er Den Berlingske Fonds Hæderspris blevet uddelt til en person, som »har ydet noget usædvanligt til gavn for Danmark«. Blandt tidligere modtagere af prisen er pianist Bent Fabricius-Bjerre, forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og forfatter Benny Andersen.

Den Berlingske Fond er en selvejende institution, der blev stiftet 1. januar 1960. Hvert år uddeler fonden de to priser, Den Berlingske Fonds Hæderspris og Den Berlingske Fonds Journalistpris, der hver følges af en check på 100.000 kr.