Lars er bedre end Robin Hood: Affyrer ti pile på 4,9 sekunder

Det begyndte med rollespil, studier af gamle billeder og nye Hollywood-film. I 2012 blev Lars Andersen verdens hurtigste bueskytte, og i dag brillerer han på Youtube.

Bueskytten Lars Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange vil Robin Hood for altid stå for det indre blik, når talen falder på bueskydning. For andre vil det måske være elveren Legolas fra »Ringenes Herre«, der skaber associationer til kundskaben. Eller måske »Hunger Games«-heltinden Katniss Everdeens for de yngste.

Men for øjeblikket er det en midaldrende dansk bueskytte, der storhitter på nettet inden for den ældgamle kundskab: 50-årige Lars Andersen har med en verdensrekord og 14 Youtube-videoer – der i alt er blevet vist over 25 millioner gange – gjort sig selv til lidt af en onlinelegende med sine evner inden for bueskydning.

Han kan skyde hængende på hovedet, skyde pile af sted med fødderne, og på bare 4,9 sekunder kan han affyre ti pile mod en skive – det er så hurtigt, at Lars Andersen i 2012 blev verdens hurtigste bueskytte.

»Jeg begyndte med at skyde med bue og pile, fordi min gode ven Peter gjorde det som en del af rollespil. Vi øvede os meget og skød efter hinanden. Men jeg fandt hurtigt ud af, at når man skal bevæge sig så meget, så er både koggeret (beholderen til pile, red.) og teknikkerne, man ellers ofte bruger i dag, ikke særligt gode,« siger Lars Andersen, der var 40 år, før han fik en bue i hænderne første gang.

Pilene faldt simpelthen ud af koggeret på ryggen, når han løb gennem skoven. Og det tog ham for lang tid at lade sit våben med de dengang blødspidsede pile, når jagten på modstanderne blev sat ind i rollespillet i Hareskoven uden for København.

Derfor begyndte Lars Andersen at nærstudere billeder, skrifter og figurer helt tilbage fra oldtiden, hvor skytterne er portrætteret med de dødelige våben. Her opdagede han hurtigt en stribe forskelle, fra den måde man skyder i dag, der i langt højere grad er præget af stillestående målskyderi, end fortidens krigsskyderi var.

»Man havde for eksempel ikke så ofte pilene i et kogger på ryggen, som man ellers altid ser på film. Jeg lagde også mærke til, at nogle placerede pilen på den højre side af buen i stedet for som traditionelt på venstre. På den måde kunne man jo spare tid.

I begyndelsen virkede det alt for enkelt, og jeg kunne ikke forstå, hvorfor folk ikke gjorde det, når de konkurrerede,« siger Lars Andersen.

Han begyndte derfor hurtigt at eksperimentere med at skyde med pilen på den anden side af buen, hvilende på tommelfingeren frem for pegefingeren. Ligesom han også flyttede pilene fra ryggen til hænderne, så han næsten kunne opnå en så høj fart med sine skud, at oldtidsvåbenet blev automatisk.

»Der findes historier, der siger, at krigsskytterne i nogle kulturer skulle kunne affyre tre pile på bare 1,5 sekunder. Og det er jo enormt effektivt, når man for eksempel skal ramme en hest, som vi ved, at ridderne sigtede efter i krige, selv om det ikke er så ridderligt at gå efter dyret i stedet for manden. Det er sådan noget, der har drevet mig, for jeg har villet se, om det kunne lade sig gøre, og om jeg selv kunne gøre det,« siger Lars Andersen.I begyndelsen mødte han stor modstand, da han ville lægge pilen over på den anden side af buen, for mange tvivlede på, at sigtet var lige så godt, og det blev diskuteret, om Andersen overhovedet fulgte historiske teknikker.

»Hvis jeg havde en lille vikingedreng, der skulle forsvare sig selv, ville jeg helt bestemt lære ham at skyde sådan, det går meget hurtigere, og det er meget mere effektivt i krig. Der er ikke mange beskrivelser af vikingebueskydning, men de fleste billeder viser pilen højre omkring buen,« siger Lars Andersen.

 

Senest har han taget nysgerrige Youtube-brugere med storm, da han i en video blandt andet demonstrerede en nærmest umulig træfsikkerhed i ét hurtigt træk, der selv ville sætte Robin Hood i Hollywood-udgaven til vægs.

For hvor legenden fra Sherwood-skoven flere gange har bevist på det hvide lærred, at han i sin skovgrønne dragt formår at ramme en anden pil placeret på en skydeskive, så den flækkes i to, har Lars Andersen taget færdigheden skridtet videre.

I sekvensen på Youtube, der bare udgør tre sekunder af den næsten seks minutter lange video, demonstrerer Andersen på ny sin hurtighed, da en pil bliver affyret lige imod ham, mens han står med ryggen til.

I én hurtig bevægelse vender han sig, trækker og lader sit våben, spænder strengen og når at afværge det potentielt dødelige angreb, ved at ramme den pil, der med høj hastighed suser gennem luften imod ham, og flække den på langs.

»Alle kan lære at skyde med bue og pil ret hurtigt, og selv om man lige skal lære håndelaget, bliver det en naturlig følelse, ligesom at kaste en bold, når det først ligger der. Og så er det svære ikke længere at affyre våbnet, men for eksempel at hænge på hovedet mens man skyder, gribe en pil i luften eller at flække en pil i to, som nogle gamle fortællinger siger, at man som krigsskytte skulle kunne,« siger Lars Andersen.

Selv tror Lars Andersen, at hans egen fascination, for hvad der kan lade sig gøre, er noget, han deler med de mange millioner mennesker, der har set hans videoer online. Men også de gamle teknikker, som Lars Andersen har trænet i seks år, trækker mange interesserede til, mener han. For hvor vores forfædre verden over allerede fra oldtiden brugte våbnet i krig til at nedlægge føde og fjender og ifølge fortællinger til tider også morede sig med at skyde til måls efter æblet på toppen af svinedrengenes hoved, så er nogle af finesserne gået tabt, påpeger Lars Andersen, og vi har i stedet taget nogle af Hollywoods »unoder« til os.

»Når nye skytter kommer til rollespil, har de jo altid et kogger på, det havde jeg også, fordi jeg troede, det var smartest. Så jeg tror også, at der er mange, der bruger mine videoer til inspiration til de gamle teknikker, når de selv skal skyde,« siger Lars Andersen.