Langt flere piger har fået hpv-stik end først oplyst

En regnefejl betyder, at antallet af hpv-vaccinerede piger, som er født i 2003, er højere end først antaget.

En regnefejl har betydet, at antallet af danske piger, der har modtaget en HPV-vaccine er højere end først antaget. Det ændrer dog ikke på at antallet er voldsomt lavere end i de andre skandinaviske lande. Danske forældre tvivler på hpv-vaccine, efter at de har hørt historier om bivirkninger, viser undersøgelse. Der er intet videnskabeligt grundlag for, at HPV-vaccine skulle udmønte sig i mærkbare bivirkninger, og det bekymrer forskere at folk fravælger vaccinen på et så relativt spinkelt grundlag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens Serum Institut meldte i april ud, at kun 17 procent af de danske piger, som er født i 2003, er færdigvaccinerede med hpv-vaccine. Men det tal viser sig nu at være forkert.

Det skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

I stedet er 29 procent af pigerne født i 2003 færdigvaccinerede.

Det er en regnefejl, som er årsag til, at nogle af de piger, der var færdige med vaccineprogrammet, ikke er registreret som færdige.

Fra 2014 har piger nemlig kunnet nøjes med to doser af hpv-vaccinen i stedet for tre. Det har betydet fejl i beregningsmetoden, så nogle af de piger, som har fået to doser, ikke blev registreret som færdigvaccinerede.

Selv om der i første omgang blev meldt et forkert tal ud, ændrer det dog ikke ved, at Danmark halter langt efter Sverige og Norge.

I Sverige er 73 procent af alle piger født i 2003 færdigvaccinerede med hpv-vaccinen. I Norge er det 84 procent.

Det er beklageligt, at der blev lagt et forkert tal frem i første omgang, siger Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge på Afdelingen for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos Statens Serum Institut, til TV2.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at der er sket en fejl. Fejlen betyder, at vi har underestimeret, hvor mange piger der er færdige - og det tal er fortsat alt for lavt, siger han til TV2.

Statens Serum Institut skriver desuden, at der de seneste tre måneder er givet cirka 4200 vacciner om måneden sammenlignet med cirka 2200 vacciner månedligt i samme periode sidste år.

Det vil altså sige, at der er flere piger, som får den første vaccine.

Virusset hpv kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Vaccine kan dog beskytte mod nogle typer af hpv, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen, at unge bliver vaccineret.

Gennem de seneste år har der været stort fokus på, at nogle piger og kvinder oplever symptomer, som ikke umiddelbart kan forklares. Nogle mistænker hpv-vaccination som årsag til symptomerne.

Det kan ifølge Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse være en af årsagerne til, at tilslutningen til vaccinen er styrtdykket.

Det har også betydet, at der er forældre, som tvivler på vaccinens sikkerhed.

/ritzau/