Langt flere bliver mor uden en far

Singlekvinder i 30erne vælger i stærkt stigende omfang at få børn uden at have fundet en mand. Tendensen vækker stor bekymring.

Mille Stensgaard er en af dem, der ikke ville vente på en kæreste, som kunne hjælpe hende med drømmen om at blive mor på den »gammeldags« måde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere enlige kvinder vælger at realisere drømmen om at blive mor.

En rundringning til syv danske fertilitetsklinikker viser, at der de seneste år er sket en markant stigning i antallet af enlige kvinder, som bliver insemineret med donorsæd.

På fertilitetsklinikken Copenhagen Fertility Center er antallet af inseminationer af enlige firedoblet på tre år. Mens der i første halvår af 2007 blev foretaget 34 inseminationer af enlige, blev der i første halvår 2009 gennemført 158 inseminationer på klinikken.

»Det er primært kvinder sidst i 30erne, som har opgivet tanken om at finde drømmemanden i tide. De tænker: »Hvis jeg ikke kan få en mand, kan jeg i hvert fald få barnet«,« siger speciallæge Svend Lindenberg.

På den private fertilitetsklinik Vitanova i København melder ejer Anette Weinreich også om en »markant stigning«. Klinikkens foretager årligt 1.500 inseminationer. Hovedparten af kunderne er nu singlekvinder.

»Den nye type familie er helt i tråd med tidsånden. De ressourcestærke og højtuddannede kvinder i 30erne er blevet så selvstændige, at de kan klare det hele uden en mand,« siger sociolog Birthe Linddal Hansen.

Morten Kvist, der er medlem af Etisk Råd, mener, at der er grund til at være bekymret over den drejning, samfundet har taget.

»Når kvinder vælger at få et barn på den måde, er det jo oftest, fordi de ikke kan finde en mand at få dem med. Det er et udtryk for, at noget i samfundet ikke er, som det skal være,« siger han.

Hos de Konservative er socialordfører Vivi Kier dybt bekymret for udviklingen.

»Det er en rigtig uheldig tendens, vi ser, fordi et barn bliver gjort til en vare, som alle har ret til at få, i stedet for at være et resultat af en naturlig proces. Det er ikke retfærdigt over for barnet, som naturligvis vil stille spørgsmål ved sin egen eksistens, når det bliver ældre,« siger hun.

Gravide Mille Stensgaard på billedet er en af dem, der ikke ville vente på en kæreste, som kunne hjælpe hende med drømmen om at blive mor på den »gammeldags« måde. Men det giver hende ikke søvnløse nætter.