Langeland Kommune fratages al varetægt af uledsagede asylbørn

Et halvt døgn inden Radio24syv kan afsløre nye svigt af børn på Langeland Kommunes asylcentre, vælger Udlændingestyrelsen at lukke de tre børnecentre, kommunen stadig driver. Kommunen undrer sig og kalder centrene for “velfungerende”.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændingestyrelsen har netop meddelt Langeland Kommune, at de ikke fremover skal drive børneasylcentre. Kommunen har været under skærpet tilsyn, siden Børnecenter Tullebølle blev lukket med kort varsel for en måned siden.

”For det første skærer de generelt ned på antallet af operatører, men med al den fokus og uro, der har været, så kan man ikke fortænke dem i at ville fravælge os,” siger fungerende asyldirektør i Langeland Kommune Kurt Habekost til Radio24syv.

Der har dog ikke været konkrete udtalelser fra Udlændingestyrelsen, der tyder på dette, oplyser han til radiokanalen.

I en mail til Radio24syv skriver han desuden:

“Det er med beklagelse kommunen har modtaget denne besked, da der er tale om velfungerende centre, der er blevet rigtig godt modtaget af den lokale befolkning. Det kan ikke udelukkes, at styrelsens beslutning er påvirket af sagen fra Tullebølle.”

Beskrivelsen af børnecentrene som velfungerende skurrer i ørene på to tidligere ansatte på Børnecenter Hundstrup.

“Der er bare ingen kultur for, hvad omsorg er,” fortæller tidligere medarbejder Mette Giversen til Radio24syv:

“Der er for eksempel meget stor forskel på, hvordan børn er blevet vækket. Nogen er blevet vækket med at blive rusket i etagesengene og andre er blevet vækket med et lille morgenknus. Børnene må være skrupforvirrede. Det har slet ikke været diskuteret, at vi faktisk har med meget traumatiserede børn at gøre."

Hendes tidligere kollega Erik Kappel er enig i den udlægning. Han beskriver, at regler var langt vigtigere end børns ve og vel. Derfor har Børnecenter Hundstrup svigtet børnene:

“Vi har ikke på noget tidspunkt diskuteret, hvad det vil sige at viderebringe danske normer og værdier til børnene. I det øjeblik man bare laver rigide regler og siger 'det må du ikke' og 'det kan du ikke', så lever man ikke op til sit ansvar overfor børnene.”

Sammen med tre anonyme nuværende og tidligere ansatte på Børnecenter Hundstrup, vil de i morgen på Radio24syv fortælle om kritisable forhold på børnecenteret. Her vil fire konkrete episoder blive nævnt. Episoder, der er så kritisable, at seniorkonsulent i Børns Vilkår Bente Boserup kalder dem for omsorgssvigt.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Udlændingestyrelsen om baggrunden for at fratage Langeland Kommune alle sine børneasylcentre.