Lange dage i folkeskolen kan lukke pasning for elever på privatskoler

I København benytter børn i privatskoler sig af kommunale pasningstilbud før og efter skoletid. Men efter ferien gør den nye reform folkeskolernes dage længere, og så indskrænker pasningstilbuddene åbningstiden.

Hvem passer de små elever, før skoledagen begynder? Efter sommerferien kan forældre med børn på københavnske privatskoler komme i pasningsklemme, når folkeskole-reformen indføres på kommunens øvrige skoler. Arkivfoto: Mikkel Østergaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Neel Mark Wraaes datter går på privatskolen Ingrid Jespersens Gymnasieskole på Østerbro i København. Skolen har ingen skolefritidsordning, så hun benytter sig af andre pasningsmuligheder.

Det har hun også behov for om morgenen, for skolen begynder først klokken ni. Men når folkeskolereformen træder i kraft 1. august, er det ikke sikkert, at Neel Mark Wraae har mulighed for at få passet sin datter om morgenen. Ikke medmindre datterens skole enten vælger at købe sig til morgenpasning hos kommunen eller selv finder en løsning.

Tilbuddet om morgenåbent på institutionerne i Københavns Kommune vil efter sommerferien nemlig være målrettet til de elever, der går på de københavnske folkeskoler. Morgenåbent er en del af folkeskoletilbuddet, og elever på de frie grundskoler har derfor ikke mulighed for at benytte sig af morgenpasningen.

»Man kan ikke bare sige til sin arbejdsgiver, at man først kan møde ind klokken ni, fordi man skal aflevere sine børn i skolen. Sådan hænger det ikke helt sammen,« siger Neel Mark Wraae.

Det er ikke kun om morgenen, at privatskoleeleverne kan risikere at komme i klemme. Efter sommerferien skal folkeskoleeleverne i de små klasser gå i skole til klokken 14, derfor vil de kommunale pasningstilbud først åbne, når eleverne fra den tilknyttede folkeskole har fri.

Og Neel Mark Wraae er langtfra alene med sine bekymringer om pasningen efter sommerferien:

Mange privatskoleelever bliver berørt

En opgørelse fra tænketanken Cevea har vist, at ca 28 pct. af alle skoleelever i Københavns Kommune går i privatskole – og ifølge kommunen selv er der i dag 2.608 elever i de frie grundskoler i København, som benytter et fritidstilbud, der enten er selvejende eller kommunalt. Ifølge Danmarks Privatskoleforenings formand, Kurt Ernst, er det kun et problem i Københavns Kommune, fordi de fleste privatskoler i resten af landet har egne pasningsordninger. Men det er ikke altid tilfældet i København, hvor mange fritidsordninger ikke ligger på skolens egen matrikel.

Den konservative leder i Københavns Borgerrepræsentation, Rasmus Jarlov, frygter, at en lang række forældre med børn i privatskoler nu riskerer ikke at kunne få passet deres børn om morgenen, når sommerferien er slut.

»Børn på privatskoler, som benytter de kommunale tilbud om morgenen, bliver nu udelukket fra at være på de fritidshjem, som har åbent om morgenen. Det betyder, at en masse forældre simpelthen ikke kan få passet deres børn, før skoledagen begynder. Det er fair, at privatskolerne skal løse opgaven selv, men problemet er, at man ikke bare lige starter et nyt fritidshjem. Det kræver også, at man har en vis volumen, før man kan gøre det,« siger Rasmus Jarlov.

I sidste uge vedtog et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns Kommune, at det i fremtiden skal være op til privatskolerne selv at varetage morgenpasning samt eftermiddagsopsyn af eleverne, indtil de kommunale institutioner åbner. De frie grundskoler har dog mulighed for at købe sig til pasning hos andre institutioner.

S: Det er ikke fællesskabets opgave

Hvis forældrene til børn på privatskoler, som benytter sig af kommunens pasningstilbud, kommer i klemme, er det forældrenes eget ansvar at finde en løsning i samarbejde med barnets skole. Sådan er meldingen fra Jonas Bjørn Jensen (S), medlem af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.

»Privatskolerne har også fået en styrket økonomi med folkeskolereformen, så de kan også bare vælge at udvide skoledagen. Det er der så mange, som ikke gør, og så er det simpelthen ikke fællesskabets opgave at gå ind og dobbeltfinansiere privatskolerne. Det synes jeg simpelthen ikke er fair,« siger han.

Jonas Bjørn Jensen mener ikke, at det er de kommunale institutioners opgave at sørge for pasningstilbud til privatskoleeleverne, da de er et tilbud til eleverne i folkeskolen:

»Det er selvfølgelig uheldigt for de familier, som bliver ramt af det her. Min anbefaling til dem er, at de lægger pres på den skole, som de har valgt for deres børn, så skolen kan sørge for en god og udviklende dag for deres børn i det tidsrum, som folkeskolen kan levere for de samme penge,« siger Jonas Bjørn Jensen.

Borgmesteren er fortrøstningsfuld

Pia Allerslev (V), børne- og ungdomsborgmester i København, frygter ikke, at der vil være børn, der kommer til at stå på gaden uden mulighed for at blive passet.

»Der er givetvis forældre, som kommer til at opleve forandringer. Men jeg hverken håber eller tror, at forældre eller børn kommer i klemme. For det er sådan, at privatskolerne – og i særdeleshed, når man kigger på den model, som vi endte med at vedtage – har rigtig store muligheder. Nu skal de bare selv lave løsningen eller lave en aftale med det kommunale fritidshjem om at købe pladser på det fritidshjem, som ligger i nærheden og har morgenåbent,« siger Pia Allerslev.

Neel Mark Wraae har selv været i kontakt med Københavns Kommune for at finde ud af, om hun fortsat har mulighed for at aflevere sin datter i institution, før skolen begynder klokken ni. Hendes mand skal møde på arbejde klokken otte hver morgen, og selv om hun har mulighed for flekstimer, har hun i sit arbejde som konsulent også dage, hvor hun rejser rundt i landet.

»Jeg kan ikke møde ind senere hver dag. Derfor ville det være helt katastrofalt, hvis jeg ikke har mulighed for morgenpasning,« siger hun.

Hun regner dog ikke med, at hun får problemer med eftermiddagspasning, da hendes datter går i en selvejende institution om eftermiddagen.