Landsret skal afgøre sag om bostedsdrab

Det var onde stemmer i hovedet på en psykisk syg mand, der blev afgørende for sagen om drabet på sosu-assistenten Vivi Nielsen. 31-årig blev kendt skyldig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sidste ord er endnu ikke sagt i sagen om drabet på den 57-årige social- og sundhedsassistent Vivi Nielsen, som blev stukket i ryggen af en 31-årige mand på bostedet Lindegården 25. marts sidste år.

Manden blev tirsdag i Retten i Roskilde kendt skyldig i drab og idømt en anbringelsesdom på en psykiatrisk afdeling.

Men den psykisk syge mand ankede dommen på stedet, og derfor skal sagen videre til landsretten. Ifølge den dømtes forsvarsadvokat, Anders Rhode, burde sagen aldrig være blevet behandlet som en drabssag, men som en voldssag.

- Vi anker, fordi min klient hele tiden har nægtet, at han havde til hensigt at dræbe Vivi Nielsen.

- Man kan dømme ham for at have stukket med en kniv, og det har haft nogle rigtig, rigtig uheldige følger. Men det er ikke en drabssag, siger advokaten.

Retten lagde i sin afgørelse vægt på, at den 31-årige hørte stemmer, som bad ham om at dræbe.

Men ifølge forsvarsadvokaten betyder det ikke, at det også var den 31-åriges vilje at slå ihjel.

Ifølge anklager Marie Elvekjær Hansen hænger den forklaring dog ikke sammen.

- Det er jo i bund og grund rigtig frygteligt, at man kan være så syg, at man slår et andet menneske ihjel, fordi stemmer siger, at man skal gøre det. Men det ændrer jo ikke ved, at han havde den onde vilje til at slå ihjel, fordi stemmerne bad ham om det, siger hun.

Ifølge retten måtte den nu dømte mand have vidst, at det var sandsynligt, at Vivi Nielsen ville dø af knivstikket. Derfor blev han dømt for drab.

Vivi Nielsen mistede livet, da hun blev stukket ned bagfra med en kniv på 23 centimeter, imens hun befandt sig alene i bostedets medicinrum langfredag sidste år.

Flere ansatte på bostedet have et par dage inden set, at den 31-årige mand var i besiddelse af en kniv, som ikke tilhørte bostedet.

Kniven blev dog ikke fundet under en ransagning og viste sig senere at være gemt i et buskads.

Manden skal sidde varetægtsfængslet på en psykiatris afdeling, indtil sagen begynder i landsretten.

/ritzau/