Landsret afviser udlevering af Niels Holck

Våbensmugleren Niels Holck skal ikke udleveres til Indien i sag om nedkastning af våben i 1995.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østre Landsret afviser at udlevere våbensmugleren Niels Holck til retsforfølgelse i Indien. Landsretten stadfæster dermed den kendelse, som faldt i Retten i Hillerød i november.

Det udløste torsdag klapsalver fra Niels Holcks familie, da kendelsen blev afsøgt i retsbygningen på Bredgade i København.

Indien forlanger at få Niels Holck udleveret til retsforfølgelse i forbindelse med en nedkastning af våben tilbage i 1995.

Våbnene blev kastet ud fra et propelfly over delstaten Vestbengalen og var tiltænkt sekten Ananda Mange, som Niels Holck var en del af. Holcks motiv var, at sektens medlemmer blev udsat for overgreb fra delstatsregeringens soldater.

Inderne har i flere breve til det danske justitsministerium garanteret, at Niels Holck ikke vil lide overlast, og at han efter en eventuel dom vil blive sendt retur til Danmark for at afsone.

Men Holck frygter for sit liv, hvis han ender i armene på den indiske efterretningstjeneste CBI.

Byretten afviste i november at udlevere Holck, da det er ulovligt at udlevere personer, hvis der er fare for, at de bliver udsat for tortur. Og det er den samme begrundelse, som ligger til grund for landsrettens kendelse.

På grund af sagens principielle karakter var der i landsretten afsat fem dommere til at bedømme sagen. Normalt er der kun tre.

Alle fem landsdommere var enige om, at Niels Holck ikke kan udleveres til retsforfølgelse i Indien.

/ritzau/

INFOshop: Her de bedste og de værste advokater