Landsret afviser erstatning til Morten Helveg i Se og Hør-sag

Østre Landsret afviser ligesom byretten at give politikeren Morten Helveg godtgørelse i Se og Hør-sagen.

EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen (R) blev udsat for ulovlig overvågning af Se og Hør. Derfor har han krævet godtgørelse. (Arkivfoto). Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen (R) får ingen godtgørelse, efter at han blev udsat for ulovlig overvågning af Se og Hør.

Det fastslår Østre Landsret.

Samtidig skal han betale sagens omkostninger. I byretten lød de på 170.000 kroner, og i landsretten er der blevet lagt mere til. De samlede omkostninger, som Helveg skal betale, lyder nu på 320.000 kroner.

Morten Helveg Petersen havde ellers krævet 125.000 kroner i erstatning, for at Se og Hør havde skaffet sig adgang til hans kreditkortoplysninger.

Det er et mindre krav, end han kom med i byretten. Her krævede han 250.000 kroner i kompensation.

Sagen var anlagt mod Aller Media, tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup og den såkaldte tys-tys-kilde, Peter Bo Henriksen.

I Østre Landsret har Helveg bevist, at hans kreditkorttransaktioner blev hacket og videresendt til Se og Hør mindst 10-11 gange fra juni 2008 til september 2009.

Desuden fremgik politikerens navn fra november 2008 til februar 2009 på en liste over kendte, som Se og Hør fandt interessante.

Landsretten lægger dog vægt på, at Helveg ikke blev udsat for en systematisk overvågning eller i øvrigt for en krænkelse, der berettiger til en godtgørelse for tort.

Dommen er en stadfæstelse af byrettens dom.

Her fik han ingen godtgørelse, og byretten fastslog, at Morten Helveg Petersen ikke var blevet krænket. I stedet bestemte retten, at han skulle betale sagens omkostninger.

Flere andre kendte har krævet erstatning, men flere har siden droppet deres krav. EU-politikerens sag har været den første til at komme for retten.

Der er fortsat 17 kendte, som kræver godtgørelse. Det er uvist, om afvisningen af godtgørelse i hans sag, vil få flere til at falde fra.

Morten Helveg Petersen oplyser, at han "ikke kan se for sig", at han vil forsøge at få sin sag for Højesteret. Dermed slutter hans sag altså formentlig her.

Se og Hør-sagen er blevet kaldt danmarkshistoriens største medieskandale.

Her fodrede en såkaldt tys-tys-kilde ugebladet Se og Hør med oplysninger om de kongeliges og de kendtes brug af kreditkort.

Kilden havde via kredikortudstederen Nets adgang til de kendtes kreditkorttransaktioner.

Det kostede tilbage i 2016 fængselsdomme til to tidligere Se og Hør-chefer og to tidligere journalister på ugebladet.

Under sagen kom det frem, at der i alt blev hacket 906 oplysninger om kreditkorttransaktioner i perioden 24. juni 2008 til 31. december 2011.

/ritzau/