Landsforening: Nye regler skaber håbløs ulighed

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner kan ikke se formålet i de nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, som slår fast, at transpersoner skal se en psykiater, før man blandt andet kan få en hormonbehandling.

Læs mere
Fold sammen

Der bliver skabt nogle helt skæve rettighedsforhold i det danske samfund og stillet store forhindringer op i hverdagen for transpersoner, fordi Sundhedsstyrelsen har strammet sin vejledning om behandling af transkønnede.

Det mener forperson for Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT Danmark, Søren Laursen, efter det nu står klart, at transpersoner skal gennem en længere udredning hos en psykiater for at få lavet brystoperationer eller en hormonbehandling.

»Vi er meget kede af den vejledning, der er kommet, fordi den stille nogle regler op, der er meget besværlige for mange transpersoner. Hidtil har der ikke været nogen vejledning, så det har været muligt at gå i gang med hormonbehandling eller få ordnet sine bryster, som man har haft lyst til eller behov for,« siger Søren Laursen og fortsætter:

»Når man er transperson, skal man altså have en udredning hos en psykiater, selv om en hvilken som helst anden kan få brystkirurgi ved at gå ind fra gaden. Der er skabt en håbløs ulighed i det danske samfund, og transpersoner får en helt anden rettighedsstilling, som vel at mærke giver store problemer i hverdagen. Det er et meget stor indgreb, at skulle udredes hos en psykiater for at få tildelt hormoner,« siger han.

Samtidig skal man også have levet som det modsatte køn i et halvt år, før man kan gå i gang med hormonbehandling eller få ordnet sine bryster.

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm siger i torsdagens udgave af Jyllands-Posten, at den nye vejledning er til for at være helt sikker på, at folk er afklarede med det valg, de træffer - fordi det kan være umuligt at gøre om.

Men den udtalelse er så forkert, som den overhovedet kan være, mener Søren Laursen.

»Det lyder jo meget fornuftigt, men i årevis har der været mange læger, der har udskrevet hormoner på et meget oplyst grundlag, og der har aldrig været klagesager eller historier om forkert eller dårlig behandling, fordi man ikke følte sig afklaret. Tværtimod har jeg kun hørt om folk, der har været glade for at kunne modtage denne behandling i deres nærhed,« siger Søren Laursen til Berlingske Nyhedsbureau.