Landmænd tager let på svinebakterien

42 procent af de danske landmænd er ikke bekymrede over spredningen af den multiresistente bakterie, MRSA, viser ny rundspørge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens både fødevareminister Dan Jørgensen (S) og en del forbrugere har erklæret sig bekymrede over spredningen af den multiresistente svinebakterie MRSA, tegner billedet sig noget mere broget ude i staldene hos de landmænde, der holder svinene.

Politiken har foretaget en større rundspørge i samarbejde med landsforeningen Danske Svineproducenter, og her erklærer 42 procent af respondenterne sig uenige i, at spredningen er bekymrende, skriver Politiken tirsdag.

37 procent - altså godt hver tredje svineproducent - erklærer sig enige i, at spredningen er bekymrende.

Det fremgår også af rundspørgen, at 82 procent af svineproducenterne ikke ved, om deres egen besætning er smittet med MRSA, mens 89 procent mener, det er urealistisk helt at udrydde bakterien, der i værste fald kan føre til dødsfald hos personer, der har indtaget svinekød, der er inficeret med bakterien.

Ifølge Hans Aarestrup, direktør i Danske Svineproducenter, kan den manglende bekymring blandt svineavlerne forklares med, at man længe har forventet, at bakterien ville melde sin ankomst.

»Nu har de fundet frem til, at to tredjedele af besætningerne er smittede, men i svinebranchen har vi nok vidst det i et stykke tid, og der har været en vis resignation. Vi har set, hvordan de har haft problemet i Holland og Tyskland i flere år, og vi har nok håbet, at det ville gå langsommere hos os, men vi har ikke haft den store forventning om, at vi kunne forhindre spredningen i Danmark,« siger han til Politiken.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) meddelte mandag, at han efter nytår vil samle Folketingets partier til forhandlinger om en ny handlingsplan, der skal begrænse bakteriens spredning.

Det gjorde han på baggrund af en ny rapport, der fastslår, at der over de seneste fire år er sket en firedobling af antallet MRSA-smittede svin.