Landets genbrugsbutikker kan prale af millionoverskud

De fem store hjælpeorganisationer kan fremvise millionoverskud på salg af genbrugsting og -tøj.

Foto: Brian Bergmann

Kunderne vælter ind i genbrugsbutikker over hele landet.

Og det kan ses på regnskaberne hos fem store hjælpeorganisationer, skriver Avisen.dk.

Tilsammen fik de et overskud på at sælge genbrugsting og -tøj sidste år på mere end 168 millioner kroner.

Dermed indbringer genbrugsbutikkerne alene i de fem organisationer mere end 25 millioner kroner ekstra i gevinst på bare et år. Det viser en kortlægning, som Avisen.dk har gennemført.

Alene Røde Kors melder om en stigning i omsætningen på næsten 50 procent fra 2014 til 2015. Sidste år var overskuddet i organisationens 235 genbrugsbutikker rundt om i Danmark på godt 75 millioner kroner.

Chef for genbrug i Røde Kors Tina Donnerborg forklarer boomet i omsætningen med, at både unge og gamle, rige og fattige i dag handler i genbrugsbutikker.

- Kundesammensætningen i Røde Kors-butikkerne ligner sammensætningen af danskere. Tendensen herhjemme er jo, at genbrug er helt okay. Det er hipt at gå i genbrugstøj og pifte garderoben op med et scoop. Det passer ind i, at vi er blevet mere individualiserede, siger hun til Avisen.dk.

Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker fik et overskud på 24,6 millioner sidste år, hvilket er en fremgang på to en halv million kroner sammenlignet med 2014.

Danmission fik en fortjeneste på godt 27 millioner kroner sidste år, mens Kirkens Korshær fik knap 32 millioner kroner i overskud fra deres genbrugsbutikker.

Med mere end 10 millioner kroner i overskud oplevede også Blå Kors rekordoverskud i 2015.

Det er dog ikke kun hippe mennesker, der gør kup i genbrugsbutikkerne. Også flygtninge og indvandrere køber i stigende grad tøj og andre fornødenheder i forretningerne, fortæller Torben Holm, leder af genbrug i Danmission.

- En stor andel af kunderne i Danmissions genbrugsbutikker i de store byer er helt afgjort folk på overførselsindkomster, som ikke har for meget at rutte med i hverdagen. Vi oplever flygtninge og indvandrere, der kommer for at få tøj på kroppen, fordi de ikke har råd til at gå andre steder hen, siger han til Avisen.dk.

Samme melding lyder fra chefen for Kirkens Korshær, Helle Christiansen.

/ritzau/