Landdistrikterne advarer mod salg af småøer til rigmænd og erhvervsfolk

Det er svært at se det positive i idéen om at sælge danske småøer, sådan som en ø-forsker foreslår. Det mener Landdistrikternes Fællesråd.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl

Det er en helt forkert udvikling, hvis den danske stat vælger at sætte tyndt befolkede småøer til salg.

Sådan lyder advarslen fra Landdistrikternes Fællesråd, efter en ø-forsker i Politiken forslår at sælger de små øer, så de kan omdannes til eksempelvis jagtreservater, kasino-øer eller private domiciler for rigmænd.

»Umiddelbart har vi svært ved at se fordelen i, at nogle enkelte rigmænd skal købe og overtage øerne,« siger Steffen Damsgaard, der er formand for interesseorganisationen.

Det er Jørgen Møller, der forsker i ø-samfund ved Aalborg Universitet, som er afsender på forslaget. Han opfordrer til en debat om, hvad øer med 20 beboere skal bruges til, fordi det er »økonomisk galimatias« at holde liv i dem.

Men det er en forkert måde at betragte de danske småøer på, lyder det fra Steffen Damsgaard.

»Vi må tage udgangspunkt i, at der i dag er beboere på øerne, som fortsat ønsker at være der. Hvis det går i retning af salg, er det en forkert udvikling,« siger han.

Antallet af øboere er faldet i flere årtier, og der er i dag under 6.000 mennesker, som kalder en dansk ø for »hjem«.

»Ja, der har været en befolkningstilbagegang,« erkender Steffen Damsgaard og uddyber:

»Danmark har haft og har fortsat en kultur og historie, hvor øerne har en betydning. Derudover er der et kæmpe potentiale både turismemæssigt og i forhold til vores specialproduktion på blandt andet fødevareområdet.«

Og netop det potentiale bør udnyttes, når en ø alligevel bliver opkøbt af rigmænd, sådan som et mindre antal øer allerede er blevet i dag.

»Hvis ingen ønsker at være på øerne længere, kan øerne få en anden udvikling, hvis rigmændene har lyst til at investere i dem på en måde, så der skabes nye faciliteter. Hvis øerne bliver åbnet op, og der skabes flere aktiviteter og nicheprodukter, er det positivt,« siger formanden.

Men den form for privat udnyttelse af danske øer har Steffen Damsgaard desværre ikke set mange eksempler på.

»Vi oplever ofte, at hvis man køber en ø, er det for at lukke den ned for gæster og besøgende. Set i det perspektiv er det svært at se ret mange fordele,« siger han.