Landbruget sagsøger staten i sag om farlig svinebakterie

Det skader svinebønder socialt og økonomisk, at Fødevarestyrelsen vil offentliggøre en liste med landmænd, som har deltaget i en stikprøveundersøgelse for den frygtede MRSA-bakterie, mener Landbrug og Fødevarer.

En landmand sprøjter sin mark nær Brande. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om den multiresistente svinebakterie MRSA har kostet flere danskere livet, er det urimeligt, at myndighederne vil offentliggøre en liste over de landmænd, som har deltaget i en stikprøve for MRSA-smitte.

Det mener erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, som derfor har stævnet staten for at ville gøre listen offentlig.

»Det kan ikke være rigtigt, at blot fordi man har deltaget i en stikprøveundersøgelse for MRSA for flere år siden, så skal man hænges ud i offentligheden med navn. Ingen har gavn af at vide, hvem der tilfældigvis engang er testet for MRSA,« siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Han frygter, at en offentliggørelse af listen vil få alvorlige økonomiske og sociale konsekvenser for de landmænd, der figurerer på den.

»Vi er desværre i en situation, hvor svine-MRSA i medierne bliver udråbt som et kæmpeproblem for folks sundhed. Det er helt forkert. Svine-MRSA er blot en af mange MRSA-typer, og smitter kun sjældent blandt mennesker,« understreger Martin Merrild.

»Alligevel oplever både landmænd, deres børn og øvrige familie, at de bliver socialt udelukket - alene på en mistanke om, at de har MRSA-smitte. Pludselig får deres børn at vide, at de ikke må lege med de andre børn i klassen. Pludselig er der ikke grænser for, hvad de fejler,« siger han.

Ombudsmanden afgjorde i sidste måned, at myndighederne ikke har et tilstrækkeligt grundlag for at nægte offentligheden indsigt i, hvilke svinebesætninger, der har været ramt af MRSA. Myndighederne har ifølge ombudsmanden ikke godtgjort, at svinebønderne risikerer stigmatisering.

Den afgørelse håber Landbrug og Fødevarer imidlertid at kunne bremse med stævningen, som er indgivet på vegne af fire landmænd, der alle optræder på MRSA-listen.

»Vi forventer, at vi med stævningen kan forhindre, at Fødevarestyrelsen offentliggør listen. Vi mener, at vores retssag må have opsættende virkning. Alt andet er uanstændigt,« siger Martin Merrild.

MRSA er en stafylokok-type, der er resistent over for almindelig stafylokok-penicillin, derfor det nødvendigt at behandle med en særlig type antibiotika og i mange tilfælde også indlæggelse. En særlig type MRSA findes især hos svin og kan derfra overføres til mennesker. Det er derfor ofte mennesker, der arbejder i eller har deres daglige gang i en svinebesætning, der er bærere af eller bliver smittet med MRSA.