Landbruget får begmand i vandundersøgelse

Overvågning og indberetning af data til EU om dansk grundvand er foregået efter bogen. Det fastslår uvildig Cowi-undersøgelse, som skyder landbrugskritik ned.

Arkivfoto: Den såkaldte grundvandsanalyse blev sat i gang af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) efter hårdt pres fra landbruget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Landbrugets voldsomme kritik af indberetningerne til EU om grundvandets tilstand lider et knæk med en ny uvildig analyse fra Cowi.

Den netop offentliggjorte analyse slår fast, at landmændene ikke er blevet reguleret fejlagtigt på baggrund af de danske indberetninger til EU af grundvandets indhold af nitrat siden 1989.

Danmark overholder dermed EU-direktiverne.

Den såkaldte grundvandsanalyse blev sat i gang af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) efter hårdt pres fra landbruget.

Erhvervet mener, at de danske indberetninger til EU om nitratindholdet i grundvandet var forkerte. Landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug har betegnet det som decideret misinformation fra de danske embedsmænd til EU.

Men Cowis analyse viser, at der ikke er gennemført selvstændig dansk regulering med økonomisk betydning for landbruget.

»Nu har vi fået en grundig undersøgelse. Jeg er tilfreds med, at Cowi konkluderer, at Danmark efterlever direktiverne, og at der ikke er sket selvstændig regulering med økonomiske konsekvenser for landbruget. Det er afgørende for landbruget, at det reguleres på et korrekt grundlag,« siger Esben Lunde Larsen i en kommentar.

Landbrug & Fødevarer (L&F) har som Bæredygtigt Landbrug brugt mange kræfter på kritikken. Viceformand Lars Hvidtfeldt har da heller ikke tænkt sig at tage undersøgelsen til efterretning. Han mener, den skal gå om.

»Det er efter min overbevisning en helt forkert vægtning, at man langt hen ad vejen vurderer, at Miljøstyrelsens håndtering er i orden, når man samtidigt medgiver os, at der er foregået deciderede fejl.«

»Fejl som vi i lang tid gennem dialog har prøvet at få styrelsen til at rette. Cowi bør starte forfra og vende hver en sten,« siger Lars Hvidtfeldt.

Analysen peger dog ifølge fødevareministeren også på områder, hvor Miljø- og Fødevareministeriet og Geus kan forbedre sit arbejde.

»Jeg har indskærpet overfor mit ministerium, at det er afgørende med stort fokus på kvalitet i dette vigtige arbejde,« siger Esben Lunde Larsen.

/ritzau/