Lagerbeholdning for visirmasker og beskyttelsesbriller på hospitaler i hovedstaden: Nul. Alvorlig situation over hele landet

Hospitalerne i Herlev og Gentofte har tømt lageret for nogle af de værnemidler, der skal bruges mod coronavirussen. Det viser en e-mail, som Berlingske er i besiddelse af. Noget tilsvarende gælder over hele landet. Regering og sundhedsmyndigheder burde have reageret tidligere på, at læger og sygeplejersker på landets sygehuse kan komme til at mangle værnemidler, siger formanden for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin.

På nogle sygehuse er man ved at have tømt depoterne for en del af de værnemidler, der kan beskytte personalet mod coronavirus. Det gælder både på sygehuse i Region Hovedstaden og i Region Nordjylland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Værnemidler som masker, mundbind, handsker og visirer er blevet en mangelvare i kampen mod coronavirussen på flere danske hospitaler. Situationen er alvorlig over hele landet.

Berlingske er i besiddelse af en e-mail sendt til ansatte på afdelinger på Herlev og Gentofte Hospital. Af e-mailen fremgår det, at man er løbet tør for nogle af værnemidlerne på depoterne.

Formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin Joachim Hoffmann-Petersen kalder scenariet med manglende værnemidler for en »potentiel katastrofe«.

»Vi kommer til at have en periode i løbet af de kommende uger, hvor der er få værnemidler. Der er en bølgedal, og den skal vi over hurtigst muligt,« siger han til Berlingske.

Af e-mailen fremgår det, at lageret med visirer, beskyttelsesbriller og masker med visir er tømt på depoter, som afdelinger på Herlev og Gentofte Hospital har adgang til. Et rundt »0« lyder lagerbeholdningen på. Desuden fremgår det, at masker med visir er i restordre og først vil kunne blive leveret ugen efter.

Berlingske er i besiddelse af en mail, som er sendt til afdelinger på Herlev og Gentofte Hospital. Her ses et uddrag. Fold sammen
Læs mere

Ledelsen opfordrer derfor til, at afdelingerne holder igen med store bestillinger. For det er kun dag-til-dag-behovet, der er mulighed for at dække.

Uddrag af mail, som er sendt til afdelinger på Herlev og Gentofte Hospital. Fold sammen
Læs mere

Nogle af tallene kan synes store. Ifølge Joachim Hoffmann-Petersen kan nogle ansatte dog bruge flere værnemidler i løbet af en vagt.

»Inden ugen er omme, har vi brug for, at der bliver produceret titusindvis af værnemidler. Det er det, der kommer til at være vores daglige forbrug,« siger han.

Også i Region Nordjylland er der problemer.

Af en e-mail, som Berlingske er i besiddelse af, sendt fra Region Nordjylland til regionens privatpraktiserende tandlæger, fremgår det, at der på grund af coronasituationen er »stor mangel på mundbind, masker og handsker«.

»Regionen vil derfor undersøge, om de privatpraktiserende tandlæger har mundbind, masker eller handsker, som de vil sælge,« skriver Region Nordjylland til tandlægerne.

Berlingske er besiddelse af en e-mail sendt fra Region Nordjylland til privatpraktiserende tandlæger. Her ses et uddrag. Fold sammen
Læs mere

Søndag aften opfordrede Lægemiddelstyrelsen sundhedspersonalet til at spare på værnemidler som håndsprit, ansigtsmasker, åndedrætsværn og visirer. Ellers løber sundhedssektoren tør. Det skal dog ske uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Mangelsituationen skyldes åbenlyst, at der er stor efterspørgsel på værnemidler fra mange lande, og at produktionen af værnemidler er begrænset.

Virksomheder vil omlægge produktion

Ifølge Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), er sagen alvorlig, og det gælder i hele landet.

»Vi køber så meget som muligt ind af både kendte og nye indkøbskanaler, skaffer alternative leverancer som for eksempel fyrværkerimasker og værnemidler fra byggebranchen, samarbejder med virksomhederne og genbruger så meget, som det er fagligt forsvarligt,« siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V) via presseafdelingen.

Danske Regioner arbejder på at få flere danske virksomheder til at producere de manglende værnemidler.

»Vi undersøger desuden mulighederne for at etablere national produktion af for eksempel masker, visirer og håndsprit, så flere danske virksomheder kan bidrage med at producere værnemidler,« siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

Dansk Industri (DI) har fået oplysninger fra en række virksomheder, der gerne vil omlægge deres produktion. I alt har DI modtaget tilsagn fra 43 virksomheder, der ønsker at bidrage med produktion af værnemidler.

»Rigtige mange virksomheder kan og vil gerne kaste sig ind i kampen mod corona og ved at producere værnemidler til hele vores sundhedsvæsen, så vi sikrer vores sundhedspersonale de bedst mulige arbejdsvilkår,« siger administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen ifølge en pressemeddelelse.

Alvorlig situation

Hvis sundhedspersonale slippes løs uden tilstrækkelige værnemidler, vil det være »at hælde benzin på bålet«, vurderer Joachim Hoffmann-Petersen, der forudser, at der vil ske tre ting.

»Sundhedspersonale vil komme til at smitte patienterne. Især kan vi komme til at smitte nogle af de svage patienter, som kan blive rigtigt syge af det og vil blive indlagt. Personalet kan komme til at smitte hinanden. Desuden kan personalet selv komme til at mangle, mens de er syge. Så der kommer flere kunder i butikken, og der kommer færre til at passe den,« siger han.

Ifølge formanden vil en mangelsituation være »ekstremt alvorlig«, hvis sundhedspersonale går på arbejde uden værnemidler. Ifølge rapporter er flere læger i Italien døde med coronavirus.

Det er i sidste ende statsministerens ansvar, at der kommer styr på situationen i Danmark, mener han.

»Sundhedsministeren har ikke kunnet levere,« lyder kritikken fra Joachim Hoffmann-Petersen, der sigter til, at det fynske firma Pentabase, der råder over en række maskiner til brug for test for coronavirus, har forsøgt at få kontakt til myndighederne for at stille testudstyret til rådighed. Men myndighederne reagerede ikke.

»Det er ikke særligt elegant for at sige det pænt. Vi har ikke råd til flere episoder, hvor den ene hånd ikke ved, hvad den anden hånd laver.«

Efter sagen blev beskrevet i blandt andet Berlingske, har sundhedsministeren ringet til direktøren for firmaet.

Mangelsituation er ikke første gang

Joachim Hoffmann-Petersen mener, at det er gået hurtigt med at lukke store dele af Danmark ned og lave støttepakker, men sundhedsmyndighederne og regeringen burde have reageret tidligere på manglen på værnemidler.

»Man skulle have reageret, første gang man så en patient i Europa.«

Det er ikke første gang, at der mangler værnemidler på danske sygehuse. Det var også tilfældet under en tidligere influenzaepidemi, forklarer Joachim Hoffmann-Petersen.

»Vi er nødt til at have mulighed for en dansk egenproduktion af de her værnemidler, så vi ikke løber tør. Og den skal kunne skaleres op i en pokkers fart. Det kan godt være, at det koster ekstra, men når vi får en pandemi med nogle års interval, så vil vi være glade for at have den mulighed.«

13. marts 2020 blev det offentliggjort, at Lægemiddelstyrelsen etablerer et nyt logistikcenter, der skal sikre, at der ikke opstår mangel på kritisk medicinsk udstyr og værnemidler.

På grund af coronakrisen og regeringens tiltag er antallet af ledige, der melder sig på jobcentret, vokset. Samtidig er nogle grupper sendt hjem uden at arbejde hjemme. Joachim Hoffmann-Petersen har et forslag, der kan hjælpe både sundhedssektoren og samfundet som helhed.

»Det er fuldstændig hul i hovedet at have så mange gående hjemme, når de i stedet for kunne lave værnemidler til os,« mener han.

Har du personligt kendskab til manglen på værnemidler på danske hospitaler, så kontakt journalist Philip Dam, phda@berlingske.dk.