Læs historierne: Sådan var det at møde Dronning Margrethe

I anledning af Hendes Majestæts 75-års fødselsdag fortæller læserne om deres møder med den danske regent gennem 43 år. Har du også mødt Dronningen? Så kan du skrive din egen oplevelse i bunden af siden.

Foto: Mathias Bojesen

Et stort tillykke til H.K.H. Dronning Margrethe med de 75 år idag. Jeg har mødt Dronningen på en karettur i Aarhus. Ud over det har H.k.H. Dronning Margrethe til hendes 60 år's fødselsdag modtaget en gave af Færøernes Laugeting. Gaven er en hel skulptur på ca 150 cm i højden. Kvinde fra Aarhus og skulpturen er lavet af en Færøsk kunstner, Andrias Andreasen. Kvinden som stod model til skulpturen, var en ung 32 årig kvinde, og det var mig. Jeg har tit undret mig over hvor skulpturen af mig befinder sig, men er ikke vidende om dette. Jeg håber vi har vores fantastiske dronning i mange år endnu.

Anna McPherson, Frederiksberg, 47 år

----------------------------------------------------

Jeg var i 2003 blevet udnævnt til oberstløjtnant af reserven og skulle derfor i audiens hos dronningen for at takke for min udnævnelse. Det skal man, når man når til graden oberstløjtnant i Forsvaret. Jeg var pænt nervøs; stylingen med sabelophæng, hvide handsker og "hatten under albuen" gør mig stiv i kroppen og mit sædvanlige mundtøj lidt stille. Så i de sidste sekunder før døren blev åbnet ind til majestæten, gjorde adjudanten sit bedste for at berolige mig. "Sig noget til hende, det kan hun godt lide".

Så jeg fik bukket og fremført mit ærinde, at takke for min udnævnelse, og så fik jeg faktisk sagt, at jeg var stolt over at være den første kvindelige oberstløjtnant ved Den Kongelige Livgarde, hendes eget regiment. Dronningen greb den straks og udbrød "Hvor morsomt", og så gik samtalen på raske fjed. Tiden stod stille og fløj jo dog, og da hun diskret holdt et par sekunders stilhed, forstod jeg, at det var på tide at gå. Det gør man så i øvrigt ved at gå baglæns tilbage mod døren, bukke igen, gribe bagud efter dørhåndtaget, og smutte.

Jeg kan stadig smile ved tanken om, hvordan den sortie tog sig ud. Og jeg er sikker på, at den kongelige familier har stunder, hvor mor og kronprinsen underholder med anekdoter om, hvordan folk er kommet ud af døren. Hjertelig tillykke Hendes Majestæt!

Karen Schultz, København K, 55 år

----------------------------------------------------

Min familie og jeg var til reception med dronningen, prinsgemalen, kronprinsen og kronprinsessen i Hanoi i 2009. Da vi ankommer stiller alle de danske familier sig på række, for at give hånd til dronningen og hendes familie. Mens vi står i rækken kommer en mand i fuld uniform hen til min lillebror og jeg for at snakke med os, han får det til at virke meget casual, og vi tænker ikke mere over det.

Da vi har givet dronningen og hendes familie hånd, stiller vi os sammen med de andre danskere på terrasen. Manden som min lillebror og jeg mødte i rækken kommer hen til os, efter dronningen og hendes familie har givet hånd til alle. Han spørger os om vi kunne tænke os at snakke med dronningen. Min lillebror og jeg er hurtige til at sige ja, og vi går sammen med manden hen til dronningen. Dronningen spørger os om vores liv i Hanoi, jeg svarer så høfligt som muligt på alle hendes sprøgsmål. Min lillebror, som ellers ikke er bleg for at ytre sig, er helt og aldeles mundlam. Efter dronningen er færdig med at spørge om vores liv, siger vi pænt tak, og stiller os over til vores begejstrede forældre. Min mor har altid været glad for kongehuset, og hun dirrer af glæde. Siden denne episode har jeg set kongehuset i et helt andet lys, og det er et øjeblik som jeg aldrig glemmer.

Victor Poulsen, Brenderup, 16 år

----------------------------------------------------

Ja, jeg og min hustru har været sammen med dronningen i forbindelse med majestætens besøg rundt i Danmark. Jeg var ansat som erhvervsdirektør i Grenaa Kommune og deltog i dagens arrangementer tilrettelagt i kommunen, som en af repræsentanterne for kommunen. Det var en rar og spændende oplevelse, for livet. Specielt receptionen om aftenen på kongeskibet var særdeles interessant. Jeg kan lide den stil der lægges for dagen. Både højtideligt og afslappet på en gang. Vi havde delvis fri bevægelighed ombord og her var det interessant at bese hvor velholdt alt var på det gamle skib. Skønt at holde fast i traditioner. Eneste malurt i bægeret den aften var, at en langfingret kommunalpolitiker ikke kunne dy sig for at tilrane sig 3 sølvskeer. Godt at Hendes Majestæt har styr på servicen. Betydningen for en kommune og dens byer når der er kongeligt besøg, er enorm, til stor glæde for befolkningen.

Villy Andersen, Thorsø, 71 år

----------------------------------------------------

For mange år siden, da Dronningen var tronfølger, besøgte Dronningen en messe i Forum sammen med Lis Groes. Jeg var blevet valgt af FDB (min far var ansat der) til at servere en kop kaffe med småkager anrettet på en bakke til Dronningen og Lis Groes. Det var ikke nogen nem sag, jeg skulle både neje og samtidig holde bakken med kaffen. Jeg var nervøs, men det gik.

Ulla Allentoft Skjoldager, København, 72 år

----------------------------------------------------

Ikke "mødt" som sådan, men en ultra pinlig historie... Påsken 2010 (så vidt jeg husker). For at gøre en lang historie kort, var jeg til påskedagsgudstjeneste i Domkirken i Århus. Jeg kom sent, og satte mig helt nede bagerst i kirken - både for at have en smule personal space, og for at kunne komme hurtigt ud af en kirke som jeg godt kunne se meget hurtigt ville blive utroligt svær at komme ud af efter gudstjenesten.

Efter gudstjenesten skyndte jeg mig så ud......og så en kæmpe menneskemængde foran kirken i en halvcirkel, og en sort bil med chauffør i uniform. Jeg anede slet ikke hvad der foregik, men jeg gik da ud til siden og blandede mig med mængden.....og et minuts tid senere kom Hendes Majestæt ud af kirken.

Jeg var så flov at jeg kunne være krøbet i et hul - over at have "snydt foran" Hendes Majestæt....men til mit forsvar anede jeg slet ikke at hun var der :)

Mark Pedersen, Aarhus, 31 år

----------------------------------------------------

Jeg var 15 år dengang sidst i 70'erne hvor jeg fik lejlighed til at møde og sågar personligt hilse på Dronning Margrethe og Prins Henrik. Det er et møde jeg aldrig har glemt. Dronningens personlighed og helt særlige nærvær gjorde stort indtryk og jeg har været fan af hende lige siden.

Jeg er selv billedkunstner og holder meget af at udtrykke mig i billeder, hvilket vi har tilfælles. Hendes hjertevarme og friske retorik er ting ved hende som jeg beundrer. Men tilbage til historien.

Dronningen og prinsgemalen var på sommertogt med kongeskibet som undervejs på rejsen rundt i Danmark besøgte Nykøbing Falster hvor jeg voksede op. Min far og hans virksomhed var et af dronningens steder for dagens besøg og jeg stod ved min fars side ved modtagelsen..

Vi vandrede derefter i samlet flok rundt på virksomhedsbesøg, dronningen, prinsgemalen jeg, min far, Nykøbings borgmester og en mindre flok mennesker jeg ikke kendte.
Jeg tror nok at min far var pavestolt over det fornemme besøg på en fabrik han selv havde grundlagt og opbygget, mens min følelse var spontan glæde over den enestående event.

Sinnet Tiwaz, Tranekær, 52 år

----------------------------------------------------

Jeg var i Audiens i december 2013 for at takke for 40 års fortjenstmedalje. I de ca. 2 minutter, som man får tildelt hos dronning Margrethe, valgte jeg at fortælle om dengang, da jeg som 6-årig var på spejderlejr, hvor vi skulle gå med et lys i hver hånd i samlet flok pga. besøg af dronning Ingrid, som sagde til mig: "Sikken en sød lille én med 2 lys" - man skulle være fyldt 11 år for at deltage. Dronning Margrethes kommentar til dette var: "Ja, hun var jo meget engageret i spejderbevægelsen".
Se, det var mine 2 minutter i kongeligt selskab.

Annegrethe Petersen, København, 61 år

----------------------------------------------------

Jeg har været en yngre skolekammerat til Dronningen på N. Zahle's Pigeskole - men jeg ville apropos det med du/De aldrig alligevel kunne sige eller være berettiget til at sige du til hende, da jeg ikke har mødt hende så direkte og talt med hende.

Hun var dengang i 50'erne en af de større piger; men jeg husker hende en dag smuttende opad trappen fra skolegården høj, rank og ivrigt smilende til en kammerat ved siden af hende, snakkende som med lynets hast.
Det sidste har jo ændret sig og vi har en særdeles intelligent, vidende og ikke mindst velformulerende dronning.
Jeg overgiver mig med hendes så smittende og især så hjertelige latter.

Birgit Hviid Lajer, Hørsholm, 70 år

----------------------------------------------------

En gang i sommeren 1969 stod jeg inde på pladsen ved Amalienborg og var ved at forklare en amerikansk ven, hvem der boede hvor og bla bla bla - pludselig går en dør op og ud træder en ung pige med tørklæde og en taske over armen - og midt i mine fortællinger, kunne jeg jo så lige fortælle, at der gik kronprinsessen, vores kommende dronning. Min amerikanske ven havde så svært ved at tro, at vores prinsesse bare kunne træde ud ad sin dør. I dag kan jeg bedre forstå hans undren, for nu ligner sikkerheden den amerikanere har.

Hanne Johnson, Århus, 66 år

----------------------------------------------------

Har haft dronningen som mikrofonholder.
Det var i 1992, da Paamiut by havde 250 års jubilæum og Dronning Margrethe og dengang Prins Henrik var på besøg i byen. Det var ikke meningen at Dronningen skulle holde tale, men idrætshallen var helt fyldt med glade mennesker, indbudt af kommunen til kaffemik, så kunne Dronningen ikke lade være med at ønske byens kommunalbestyrelse og befolkning tillykke med jubilæet.

Da jeg havde lovet at stå stand-by i tilfælde af at der skulle holdes tale, måtte jeg ud på gulvet i flade kamikker. Da jeg ikke er særlig høj og Dronningen der jo i forvejen er høj havde højhælede støvler på, var højdeforskellen markant.

Da Dronningen havde indledt talen, skulle jeg så oversætte til grønlandsk. Da mikrofonen var indstillet til Dronningen kunne jeg selvfølgelig ikke nå op til mikrofonen, selvom jeg strakte hals. Det så dronningen og som det naturligste ting i verden tog Dronningen fat i stativet og holdt mikrofonen ned til mig, så jeg kunne versionere hendes tale til grønlandsk.

Efter flere afsnit, på samme fremgangsmåde, gennemførte jeg tolkningen af talen.Det var min historie med møde med Dronningen.

Poul Møller, Nuuk, 63 år

----------------------------------------------------

Mit møde med dronningen
Jeg skal helt tilbage til barndommen jeg gik på kommunen skole nørrevold modsat side af N Zahles skole den fine skole ,når dronning Ingrid hentede prinsesserne blev de hentet i bil, når det var barnepigen måtte de gå hjem, vi andre fra den anden skole skulle på fritidshjem gik en dag bagefter dem jeg havde ikke set dronningen kom til at træde hende i hasserne hun vendte sig om og sagde se dig for din dumme tøs ,det kan jeg huske så mange år efter.

Bente Jønsson, København,73 år

----------------------------------------------------

Jeg mødte Dronning Margrethe i Tapetcafeen i Gentofte hvor jeg boede i starten af nullerne. Jeg blev bedt om at gå ud af forretningen, mens dronningen kiggede på tapeter, og døren blev låst så ingen kunne komme ind. Dronningen tændte en cigaret inde i Tapetcafeen og blev er et kvarters tid.

Ulrik Andersen, Espergærde, 50 år

 

Klik her for en mobilvenlig version af formularen