Lærernes stresstelefon er lockout-tavs

Hvis lærerne er stressede under lockouten, så er det ikke de professionelle stressrådgivere, som de ellers henvender sig til, som de deler det med. Stress-henvisningerne er »faldet med et brag«, lyder det.

Lærerne har lige nu et fællesskab »der siger spar to«, hvad der kan være med til at forklare, at behovet for individuel stressrådgivning er trådt i baggrunden, mener en tillidsrepræsentant fra Helsingør Skole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad der kunne synes som en stressende situation for de lærere, som ikke må gå på arbejde under konflikten mellem Danmarks Lærerforening og KL, er nu ikke noget, der giver kimende telefoner hos stressrådgivningen hos Danmarks Lærerforening. Tværtimod.

- Fra det øjeblik lockouten trådte i kraft, faldt antallet af henvisninger til rådgivningen med et brag, fortæller Birthe Hansen, som rådgiver lærerforeningens medlemmer i psykisk arbejdsmiljø.

Rådgivningen får typisk mellem 20-30 henvendelser om ugen. I denne uge er den nede på 10-12 henvendelser, og det er gymnasielærerne, som ikke er en del af lærerforeningen, som ringer, fortæller Birthe Hansen.

- Lige nu har vi ikke en eneste booking på DLF-medlemmer, som ikke er lavet før påsken. Der er ikke nogen, der ringer til os på grund af stress over lockouten. Dem, der ringer til os, er dem, der var sygemeldt i forvejen, fastslår Birthe Hansen.

Stig Johansen, som er tillidsrepræsentant på Helsingør Skole afdeling Nordvest mener, at lockouten styrker det kollegiale fælleskab: - Vi oplever, at der lige nu er et rigtig stort fællesskab, som siger spar to. Man er sammen med sine kolleger, får grinet, pjattet og får talt alvor om vores situation, og det kan jeg godt forestille sig, kan løse op for et eller andet, man havde i sig, som man gik og var lidt stresset over.

Danmarks Lærerforenings stressrådgivning forklarer de stumme telefoner med fællesskabsfølelsen hos lærerne, som er blusset op efter konflikten mellem DLF og KL:

- Min erfaring er, at det er rigtig begrænset, hvor meget lærerne har brug for os lige nu. For når man er i et fællesskab, hvor det, man har med at gøre, giver mening, så fylder det, og det er det, som optager folk. Man kan være urolig over, hvad fremtiden bringer, og man kan være utilpas over at være lockoutet, men man er det jo ikke alene. Der er et stort fællesskab omkring det, siger Birthe Hansen.

Selvom lærerne lige nu deler bekymringen over den nuværende arbejdssituation med deres kolleger, kan uvisheden, om hvor længe konflikten vil strække sig, give stress på sigt.

- Hvis konflikten varer længere tid, så tror jeg, at jeg vil opleve en del kolleger, som vil få stress over, at de vil komme til at mangle penge, fortæller tillidsrepræsentanten Stig Johansen og uddyber:

- Man har fået fokus væk fra én ting og hen på noget andet. Og en given stressfaktor er lagt til hvile i en rygsæk et eller andet sted. Men hvis konflikten kommer til at vare længe, vil nogle få nogle bekymringer over deres økonomi.

Artiklen er skrevet i samarbejde med journaliststuderende på Roskilde Universitet