»Lærernes privilegier er en hindring for udviklingen af folkeskolen«

KL-formand Erik Nielsen appellerer til de unge og langer ud efter de ældre læreres privilegier på KL´s topmøde.

Lærerne stod med skilte og bannere, da de kommunale topfolk i dag ankom til kommunalpolitisk topmøde i Aalborg. Men det fik ikke KL-formand Erik Nielsen til at holde igen med de kradse ord, da han gik på talerstolen for at holde sin beretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Lærerne stod med skilte og bannere, da de kommunale topfolk i dag ankom til kommunalpolitisk topmøde i Aalborg. Men det fik ikke KL-formand Erik Nielsen til at holde igen med de kradse ord, da han gik på talerstolen for at holde sin beretning. Han beskyldte Danmarks Lærerforening for at bruge al deres energi på at forhandle i medierne, og forsøgte at slå en kile ned mellem de yngre og ældre lærere på lærerværelserne.

For KL vil af med lærernes arbejdstidsaftale, og Erik Nielsen ønsker et opgør med det han betegner som "favorable" ordninger for de ældre lærere i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger.

»Alle lærere over 60 år har siden 1922 automatisk fået ekstra frihed svarende til fem ugers ferie. Men der er sket temmelig meget siden 1922. For eksempel er levealderen i dag betydeligt højere,« sagde Erik Nielsen.

Han fortsatte ufortrødent trods lavmælt utilfreds mumlen blandt en del af tilhørerne i Aalborg Kongrescenter. Og så appellerede han til de yngre lærere.

»De yngre lærere må da synes, det er mærkværdigt, at der skal være så store forskelle på de vilkår, som nye og garvede lærere har. Og især, hvis de kan imødese en konflikt, hvor de kommer til at betale for en kamp for ældre kolleger og lærerforeningens privilegier - uden selv at få noget ud af det,« sagde Erik Nielsen.

Han kritiserede lærerforeningens tilgang til overenskomstforhandlingerne.

»Jeg synes, det tangerer misbrug af den danske model, når overenskomstforhandlinger bliver så ultimative og uforsonlige, som lærerforeningen har demonstreret de seneste uger,« sagde Erik Nielsen.

Han mindede lærerne om, at tilrettelæggelsen af arbejdet er en opgave ledelsen tager sig af på alle andre arbejdspladser end i skolen. KL´s formand mener, at tiden er løbet fra at tilrettelæggelsen af arbejdet på den enkelte skole skal forhandles med én af lærerforeningens lokale kredsforeninger.

»Jeg har jo selv en forhistorie i fagbevægelsen. Men jeg må sige, at lærerforeningens privilegier er blevet en hindring for udviklingen af folkeskolen,« sagde Erik Nielsen.

Trods de hårde ord opfordrede han Danmarks Lærerforening til at samarbejde med KL. »For børnenes skyld.«