Lærerne vil have handling efter ministerindrømmelser

Regeringens erkendelse af fejl under lærerkonflikten batter kun, hvis der også følger konkrete handlinger - og penge - med. Det mener lærernes formand.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) beklagede fredag, at lærerne ikke blev orienteret forud for Folketingets indgriben i lærerkonflikten for to år siden. Og det er på sin plads, mener formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

»Det er rigtig afgørende for os, at regeringen nu anerkender, at man begik ganske alvorlige fejl ved overenskomstforløbet i 2013. Med erkendelsen håber jeg så også, man er parat til at rette op på de fejl, for ellers kan vi jo ikke bruge erkendelsen til så frygteligt meget,« siger han.

Konflikten mellem lærerne og deres arbejdsgivere betød, at lærerne blev lockoutet, og at skolebørn ikke var i skole i næsten en måned. Folketinget endte med at bryde ind i konflikten med et lovindgreb, som lærernes arbejde i dag er indrettet efter.

Det var den manglende orientering - ikke selve indgrebet - der var en fejl, understregede beskæftigelsesministeren under et samråd fredag efter kritik fra FNs arbejdsorganisation, ILO.

»Når man får en kritik som regering, så tager man det selvfølgelig til efterretning. Men ILO synes, at vi i hovedtræk har fulgt reglerne. Skulle en lignende konflikt opstå igen, vil man orientere lærerne bedre. Jeg har også beklaget over for Danmarks Lærerforening,« sagde Henrik Dam Kristensen ved samrådet.

Anders Bondo Christensen og beskæftigelsesministeren skal inden længe mødes og drøfte lovindgrebet. Her vil lærerforeningen have regeringen til at gennemgå de regnestykker, der lå til grund for lovindgrebet.

»Sagen er, at når regeringen laver et indgreb i en overenskomst, så gør man normalt det, at man bevarer den værdi, der er i overenskomsten. Men her har man helt åbenlyst fjernet elementer i overenskomsten til en værdi af flere hundrede millioner kroner,« siger han.

Danmarks Lærerforening har tidligere kritiseret, at politikerne med lovindgrebet fjernede en række ordninger fra tidligere overenskomstforhandlinger, herunder om en særlig timepulje til klasselærerfunktionen og om såkaldt aldersreduktion. Lærerformanden vil have regeringen til at føre midlerne tilbage til overenskomsten.

»Efter vores mening har regeringen eksproprieret adskillige hundrede millioner fra vores overenskomst, og det skal vi have rettet op på, så vi kan komme videre,« siger Anders Bondo Christensen.