Lærerne kræver klare coronaregler: »Man lader skolerne i stikken«

Sommerferien er ved at ved vejs ende, og på mandag tager eleverne hul på et nyt skoleår. Selvom de fleste borgere efterhånden er blevet vaccineret, er der ikke udsendt nye coronaretningslinjer siden februar. Lærernes formand savner klarhed.

Skolerne åbner mandag dørene efter sommerferien. Det er dog stadig uvist, hvordan skolerne skal håndtere smittetilfælde blandt elever og lærere, fordi de gældende retningslinjer er tilbage fra februar af. Sundhedsstyrelsen forventer at opdatere retningslinjerne inden længe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når eleverne mandag møder ind efter sommerferien, sker det under de samme retningslinjer, som var gældende før sommerferien.

At retningslinjerne strækker sig helt tilbage til februar har mødt skarp kritik fra flere af Folketingets sundhedsordførere og fra Danmarks Lærerforening.

»Der skal være klare retningslinjer, inden eleverne kommer tilbage på mandag, så alle ved, hvad der skal ske, hvis der udbryder smitte. Jeg synes, at man lader skolerne i stikken,« siger formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

De gældende retningslinjer siger, at man skal hjemsende hele klasser inklusive lærere, såfremt man registrerer blot et enkelt smittetilfælde. Gordon Ørskov Madsen undrer sig over, at man ikke er udsendt nye retningslinjer, når der nu er sket så meget i forhold til coronasituationen i februar.

»Jeg vil ikke gøre mig klog på, hvordan retningslinjerne skal se ud, for det er en sundhedsfaglig vurdering, men der er sket ændringer i de forudsætninger, vi arbejder ud fra,« siger formanden.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, vil ikke gøre sig klog på, hvad de nye retningslinjer skal gå ud på. Han savner dog retningslinjer, der gør det klart, hvordan skolerne skal håndtere smitteudbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Professor i virologi og immunologi Søren Riis Paludan er klar i sin holdning til de nuværende coronaretningslinjer

»Vi skal væk fra at sende hele klassen hjem, når en enkelt elev i 4.b er smittet. Det er ude af proportioner, for der er meget få tilbage, som kan blive kritisk syge af covid-19,« siger han til Politiken.

Manglende klarhed

Berlingske har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, der i et skriftligt svar har oplyst, at der vil komme nye retningslinjer i næste uge, når eleverne er begyndt i skole.

Det er formanden for Danmarks Lærerforening ikke tilfreds med.

»Første skoledag skal være en festdag. Det er ærgerligt, at vi skal begynde med den usikkerhed, der er, når vi ikke rigtig ved, hvad vi skal stille op, hvis der er et udbrud af smitte,« siger Gordon Ørskov Madsen.

Formanden efterlyser klarhed, så skoleledere og lærere kan forberede den første skoledag.

»Hvis vi skal til at hjemsende grupper af elever eller hele klasser, hvad gør det så for skoledagen og undervisningen? Det er jeg bekymret for,« siger Gordon Ørskov Madsen.

De ældste folkeskoleelever – de 12- til 15-årige, er alle blevet blevet tilbudt vaccination. I et Facebook-opslag opfordrer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forældre til at lade deres børn vaccinere, idet myndighederne forventer, at smittetallet stiger i takt med skoleåbningerne.