Lærerformand utilfreds med »helt utilstrækkelig« studietilgang

Landets læreruddannelser kan se frem til flere studerende, efter antallet af både ansøgninger og studiepladser er steget. Men der er stadig brug for flere, lyder det fra lærere og studerende.

Foto: Richard Sylvestersen. ARKIVFOTO: Elever under læreruddannelse.
Læs mere
Fold sammen

Der ser ud til, at der efter sommerferien bliver fyldt mere op i undervisningslokalerne rundt om på landets lærerseminarer.

Både antallet af unge, der ønsker at læse til lærer, er steget, ligesom antallet af pladser på lærerseminarerne også er øget i forhold til 2014.

Således har 2.372 ansøgere i år fået tilbudt en plads på læreruddannelsen, hvilket er en stigning på seks procent i forhold til 2014.

Fremgangen bliver modtaget en smule lunkent af Anders Bondo, der er formand for Danmarks Lærerforening.

»Selvfølgelig er vi glade. Men stigningen er stadig alt for lille,« siger han.

Det sidste år, inden reformen af læreruddannelsen trådte i kraft i 2012, blev 3.521 ansøgere optaget. Lærerformanden henviser til det fortsat store skel på mere end 1.000 studerende, fra før reformen blev rullet ud.

»Det er slet ikke nok til at opfylde det behov for lærere, vi vil have i fremtidens folkeskole. Den her stigning er helt utilstrækkelig i forhold til det fald, der har været de seneste år. Det er urovækkende,« siger Anders Bondo.

De seneste år har lærerfaget været centrum for flere konflikter og store diskussioner. Både med lærerlockouten i 2013 samt folkeskolereformen, der trådte i kraft i august 2014.

En årsag til stigningen skal måske findes i, at noget af polemikken er kommet lidt på afstand, vurderer han.

»Det er klart, at hele lockouten i '13 og arbejdsgivere, der indrykkede annoncer om, at lærere ikke lavede noget, var den værst mulige reklame for lærerfaget. Men det er kommet lidt på afstand nu. Derfor tror jeg, at det voldsomme dyk, vi havde, er stoppet,« siger han.

Der er kommet mere ro omkring læreruddannelsen

Ansøgerne til læreruddannelsen synes, at uddannelsen er så vigtig, at de vælger at gennem fingre med den uro, der har været. Det mener formanden for Lærerstuderendes Landskreds, Christian Dalby, der også glæder sig over stigningen.

»Jeg er glad for at se, at tallet stiger. Det så vi også med kvote 2-tallene,« siger han.

Men der er stadig langt, fastslår formanden.

»Man ved, at når der, som med reformerne af både folkeskolen og læreruddannelsen, sker ændringer, så falder tallene lidt. Så jeg håber, at der nu er kommet noget ro omkring faget, og at unge mennesker kan se, at det er en god uddannelse,« siger Christian Dalby.

Kommende generationer vil gøre en forskel

Hos uddannelsestænketanken DEA skaber det også glæde, at der tilsyneladende er mindre uro omkring faget.

»Med folkeskolereformen har der været virkelig meget omtale af lærerne, men det er en fantastisk god historie, at de unge har lyst til at løfte den store opgave,« siger Stina Vrang Elias, der er adm. direktør DEA.

Det kan ovenikøbet tænkes, at de seneste års fokus på folkeskolen for nogle ansøgeres vedkommende har medvirket til, at flere igen søger en plads:

»De kommende generationer har en rigtig stor lyst til at gøre en forskel. Og debatten omkring folkeskolen har sendt et tydeligt signal til de unge om, hvad folkeskolen er. Og at der er brug for unge, der kan gøre en forskel,« siger Stina Vrang Elias.