Lærerformand: Presset skole årsag til færre uddannede unge

Færre lærere til per elever årsag til, at andelen af unge, som ventes at tage en uddannelse, er faldet.

Pressede lærere resulterer i, at færre unge forventes at fuldende en uddannelse, mener lærerformand Anders Bondo Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det bekymrer formanden for Lærerforeningen, Anders Bondo Christensen, at nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at andelen af unge, der forventes at få en uddannelse, er for første gang i 25 år faldet.

Ifølge Jyllands-Posten er prognosen, at 92 procent af en ungdomsårgang vil få en ungdomsuddannelse. Det har ellers længe været et symbolsk og politisk mål, at det skal være 95 procent af de unge.

- Det er, fordi man igennem en lang årrække har nedprioriteret folkeskolen, siger Anders Bondo Christensen.

- Man har satset helt entydigt på kvantiteten. Samtidig med, at man har nedlagt lærerstillinger, har man skruet ekstremt op for elevernes timetal.

Samtidig mener formanden, at fokus på testresultater er med til at få elever til at give op på forhånd.

- De får at vide fra 2. klasse, at de ikke duer til noget, og det er med til at nedbryde deres selvtillid. Det er meget svært som lærer at rette op på.

Den såkaldte profilmodel beskriver, hvor mange der ventes at få en uddannelse senest 25 år efter folkeskolen. Den skelner også mellem eksempelvis herkomst og køn.

Kvinder med dansk herkomst forventes at leve op til målsætningen på 95 procent. Modsat ventes 81 procent af mænd med udenlandsk herkomst at gennemføre en uddannelse.