Lærere slog alarm over Kundby-pige forud for anholdelse

I månederne op til Kundby-pigens anholdelse tog flere af hendes tidligere lærere kontakt til politiet, fordi de fandt hendes adfærd bekymrende. Politiet var flere gange i dialog med pigen forud for anholdelsen.

Kundby-sagen har sat den lille, søvnige by i Vestsjælland på Danmarkskortet. Kundby-pigen blev ifølge Berlingskes oplysninger indkaldt til en såkaldt ”bekymringssamtale” i ugerne inden, hun blev anholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag begynder en af danmarkshistoriens mest bemærkelsesværdige terrorsager, når en nu 17-årig pige fra Kundby skal for retten tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler.

Pigen blev anholdt i januar sidste år, da politi og bomberyddere under stor mystik rykkede talstærkt ud på pigens adresse. Nu viser det sig, at sagen tilsyneladende begyndte langt tidligere med en bekymring hos flere lærere på pigens tidligere folkeskole.

I månederne forud for anholdelsen henvendte flere lærere fra Sydskolen i Fårevejle i Nordvestsjælland, sig således til politiet. Ifølge Berlingskes oplysninger var de af elever på skolen blevet gjort opmærksomme på, at pigen havde ændret karakter og opførte sig truende over for flere af sine tidligere klassekammerater. Samtidig ændrede hun også adfærd på sociale medier, hvor hun begyndte at posere med attrapvåben og hylde jihad.

Det vakte bekymring, og derfor kontaktede lærere politiet før julen 2015. Det bekræfter Gitte Løvgren, der er direktør i Odsherred Kommune, hvor Sydskolen ligger.

»Det er fuldstændig rigtigt, at lærere reagerede på pigens opførsel. Både skolen og lærerne reagerede relevant i den her sag,« siger hun, der ikke ønsker at gå yderligere i detaljer med sagen.

Artiklen fortsætter under fotoet.

Kundby er med sin beskedne størrelse ikke kandidat til at have sit eget postnummer. Byens naturlige centrum er i t-krydset, hvor byens eneste indkøbsmulighed, Dagli'Brugsen, og OK-tanken ligger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter i et skriftligt svar, at man op til anholdelsen modtog en anmeldelse fra Sydskolen, som »vedrører den omtalte ”Kundby-sag”«. Det har i skrivende stund ikke været muligt for Berlingske at få indsigt i, hvad der præcis står i anmeldelsen.

Berlingske ville gerne have talt med lærerne på skolen og skolens ledelse, men Sydskolen ønsker ikke at kommentere sagen og har henvist til kommunen.

Artiklen fortsætter under fotoet.

Direkte overfor Kundby-pigens hus, hvor hun ifølge Statsadvokaten har været i færd med at fremstille bomber, ligger byens skole og vuggestue.»Da jeg hentede min datter i vuggestuen, holdt der bomberyddere på den anden side af vejen, og der kom flere udrykninger og var stort ståhej. Jeg blev gal, for det kunne jo være gået grueligt galt. Hun kunne jo også have sprængt alle børnene i institutionen i luften, hvis de bomber var gået af,« siger en kvinde, Berlingske møder foran Dagli'Brugsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Lærere er sjældent i dialog med politi

Det hører til sjældenhederne – både på Sydskolen og generelt i den danske folkeskole – at lærere kontakter politiet på baggrund af elever eller tidligere elevers foruroligende adfærd.

»Det er bestemt ikke vores oplevelse, at det er noget, der sker ofte. Men vi er helt klar over, at vi har en opgave som lærere i forhold til netop at være opmærksomme på en situation som denne her,« siger formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen. Han fortæller, at lærere som en del af deres uddannelse lærer at spotte mistrivsel og tegn på radikalisering.  En kompetence som der er udsigt til, får endnu mere fokus de kommende år. I en antiradikaliseringsplan, som Venstre-regeringen præsenterede i oktober sidste år, fremgår det nemlig, at indsatsen skal systematiseres for at øge fokus på »børn og unges modstandskraft mod ekstremistiske holdninger og bevægelser«, hedder det.

»Terrortruslen kommer både fra Kabul og Kundby,« forklarede integrationsminister Inger Støjberg (V) i forbindelse med lanceringen.

I den konkrete sag fra Kundby er pigen sigtet for at ville begå terror mod sin tidligere skole og den jødiske skole Carolineskolen i København. Angrebene skulle ifølge anklagemyndigheden være planlagt til henholdsvis 8. januar 2016, hvor Sydskolens elever var inviteret til gallafest på skolen, og 8. februar på Carolineskolen. Ingen af angrebene blev dog ført ud i livet, da pigen manglede ordre udefra forud for det første angreb, og blev anholdt inden det næste, mener anklagemyndigheden.

Artiklen fortsætter under fotoet.

De gule busser, der forbinder byerne i området, lægger vejen forbi Dagli'Brugsen i Kundbys centrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Sagens karakter har fået Statsadvokaten, der under retssagen er repræsentateret af senioranklager Kristian Kirk, til at kræve en forvaringsstraf til pigen, hvis hun bliver fundet skyldig. Det har givet genklang, fordi det er en af de hårdeste straffe i Danmark, og en straf, som uhyre sjældent bruges til børn.

Pigens forsvarer, Mette Grith Stage, har ved flere lejligheder udtrykt sin uforståelse for anklagers krav og har foruden sin klients unge alder betonet, at pigen ikke tidligere er straffet. Pigen nægter sig skyldig i terroranklagen.

Kundby-pige indkaldt til ”bekymringssamtale”

Hos Midt- og Vestsjællands Politi var sagen på dagsordenen længe inden, den blev kendt i offentligheden. Blandt andet på baggrund af henvendelserne fra lærerne på Sydskolen indkaldte politiet ifølge Berlingskes oplysninger pigen til en såkaldt ”bekymringssamtale” i ugerne inden, hun blev anholdt. En bekymringssamtale er et værktøj, som politi og kommune kan bruge over for unge mennesker og deres forældre, hvis man har en bekymring i forhold til den unges adfærd.

Kilder centralt placeret i sagen fortæller desuden, at politiet var til stede på pigens adresse i Kundby 12. januar 2016. Hvad besøget konkret gik ud på, er uklart, men dagen efter vendte politiet massivt tilbage med bomberyddere og ekstra mandskab for at foretage anholdelsen og ransage huset.

Forud for sagens begyndelse står det fortsat hen i det uvisse, hvor meget politiet vidste hvornår, og hvorfor man ikke tidligere anholdt pigen, hvis man havde en mistanke om, at hun var i færd med at planlægge terrorangreb.

Artiklen fortsætter under fotoet.

Til-salg-skiltene står i kø langs vejen, hvor »bombehuset« ligger i Kundby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Der har været forlydender om, at også Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde modtaget oplysninger om pigen og et forestående angreb. I april sidste år modtog en amerikansk kaptajn, Bradley Grimm, under stor mystik en medalje af det danske forsvar - ifølge de amerikanske myndigheder fordi Grimm havde leveret efterretninger, som har forhindret et bombeangreb på en dansk skole. De oplysninger har Forsvaret ikke villet forholde sig til, men siden har Radio24syv været i kontakt med flere anonyme kilder i Forsvaret, der overfor radiostationen har bekræftet, at det var oplysninger om et forestående angreb på Sydskolen i Fårevejle, som Grimm viderebragte.

Den amerikanske kaptajns rolle kommer dog næppe til at spille en central rolle i sagen, når den går i gang i Retten i Holbæk om to dage. Det gør til gengæld pigens ageren på sociale medier i månederne forud for anholdelsen, herunder også hendes kommunikation med en 25-årig østjyde.

Dagen efter pigens anholdelse blev han anholdt i Østjylland, og siden sigtet for at medvirke til hendes terrorplaner. Manden har tidligere været i Syrien, hvor han angiveligt lærte at betjene våben. Efter 13 måneder i politiets varetægt blev han dog løsladt på grund af manglende beviser, og statsadvokat Lise-Lotte Nilas forklarede i den forbindelse den lange varetægtsfængsling med, at efterforskningen var »meget omfattende«, og at der blandt andet blev indhentet elektroniske oplysninger fra udlandet for at kortlægge, om der var belæg for at rejse tiltale mod ham.

Sagen begynder ved retten i Holbæk 19. april.

Kundby er med sine godt 700 beboere og beskedne størrelse relativt overskuelig. Fra kirketårnet i byens kirke kan man få overblik over hele egnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.