Lærere og pædagoger: Vi er nødt til at politianmelde børn

En praksisændring i Erstatningsnævnet betyder, at lærere og pædagoger er nødt til at politianmelde børn, hvis de skal have erstatning for arbejdsskader.

For at få erstatning efter vold på en institution, skal pædagogen politianmelde barnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom fagforeningerne Bupl og Lærerforeningen er imod at melde børn til politiet, har en praksisændring i Erstatningsnævnet fået de to fagforeninger til at komme med en særegen opfordring, skriver Politiken.

Fagforeningerne opfordrer sine medlemmer til at politianmelde børn, der har skadet eller ydet vold mod medlemmerne på deres arbejde. Det sker, fordi Erstatningsnævnet siden 2014 har ændret praksis, så voldsramte omsorgspersoner som lærere og pædagoger skal anmelde børn til politiet, hvis de skal gøre sig forhåbning om at få erstatning.

Indtil 2014 fik omsorgspersoner i vidt omfang dispensation fra at politianmelde gerningsmanden, hvis pædagogiske og behandlingsmæssige hensyn talte imod. Men siden 2014 har ingen af Bupls eller Lærerforeningens medlemmer fået dispensation.

Samtidig skriver Politiken, at flere skole- og institutionsledelser samt kommuner fastholder, at man ikke kan politianmelde børn, hvilket i praksis betyder, at de blokerer for erstatninger.

”Det giver ikke mening at politianmelde børn, så derfor forstår jeg godt ledernes modvilje. Men så længe praksis er så vanvittig, er lederne selvfølgelig nødt til at gøre det. Og det ved jeg, at langt de fleste ledere også gør, for ingen skal tåle vold på sin arbejdsplads uden at kunne få erstatning. Men vi arbejder på at få fjernet kravet om politianmeldelse,” siger Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening til Politiken.