Lærere må løbe hurtigere

I de seneste seks år har mange lærere vendt folkeskolen ryggen, mens folkeskolereformen kræver flere timer. Det hænger ikke sammen, mener lærerformand.

Siden år 2006 har folkeskolerne oplevet et fald i antallet af lærere på 13 procent. (Foto: Steffen Ortmann/Scanpix). Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden år 2009 er der blevet 7.114 færre lærere i den danske folkeskole, viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. I samme periode er faldet i antallet af elever langt mindre, mens den nye skolereform stiller større krav til lærerne, skriver Politiken.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, finder udviklingen uforståelig og kritiserer kommunerne får at skære på skoleområdet på det helt forkerte tidspunkt.

»Det hænger jo overhovedet ikke sammen. Med reformen er elevernes timetal udvidet markant, men der er ingen, der tager ansvar for, at der er nogle lærere til at løfte den opgave. Det er mig helt uforståeligt,« siger Anders Bondo Christensen til Politiken.

Faldet i antallet af lærere de seneste seks år skete primært i årene 2009 til 2012. Siden er udviklingen gået noget langsommere.

»Lige præcis her, hvor eleverne har fået et højere timetal, burde kurven være gået i den stik modsatte retning, så der havde været nogle lærere til at give eleverne den undervisning, de skal have, i de mange flere timer«, siger lærerformanden, der samtidig anklager politikerne på Christiansborg for ikke at give kommunerne den nødvendige økonomiske ramme, så de kan føre skolereformens krav ud i praksis. Det tvinger folkeskolerne til at få lærerne til arbejde mere og hurtigere.

Det er et billede som formanden for skolelederforeningen, Claus Hjortdal, kan genkende. Lærerne må løbe hurtigere, for at skolerne kan få det til at hænge sammen.

Men kommunerne afviser, at man sparer på folkeskoleområdet.

»Statistik er en taknemmelig størrelse, for set med mine briller er der sådan set ikke noget, der tyder på, at kommunerne har skåret på folkeskoleområdet i de seneste år,« siger chefforhandler i Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler, der samtidig er borgmester i Høje-Taastrup Kommune, til Politiken.

Han bekræfter, at der har været et fald i antallet af lærere frem til 2012, men siden er udgifterne ifølge Michael Ziegler steget cirka tre procent, hvorfor han ikke ser belæg for, at kommunerne har nedprioriteret folkeskolerne, men tværtimod har fået flere ressourcer.