Lærere deltager i elevers sex-kåringer: »Årets: Vil du med mig hjem?« og »Vi ringer, når vi bli’r 18«

Lærere på en række folkeskoler har ladet sig nominere til 9. klassernes sidste skoledag i seksualiserede videoer, der nu ligger offentligt tilgængelige på Youtube.

På en række skoler har lærere ladet sig nominere af 9. klasse-elever i forbindelse med sidste skoledag for nylig. Kategorierne hed blandt andet »Årets: Vil du med mig hjem?« og »Vi ringer, når vi bli’r 18«. Fotografiet er fra Christianshavns Skole i København, hvor elever kårede lærere i kategorien »Vi ringer til dig, når vi bliver 18«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du forælder til et barn på en skole, hvor lærere har ladet sig nominere i seksualiserede kategorier i forbindelse med sidste skoledag? Så hører vi meget gerne fra dig på perd@berlingske.dk eller 2726 5009.

Den mandlige lærer er flankeret af to 9. klasses drenge.

Med en hånd på begge skuldre følger de ham op mod kameraet, mens musikken buldrer af sted: »I’m sexy and I know it«.

Et skilt på den murstensgule bygning i baggrunden viser vej til sløjd og hjemkundskab og afslører, at videoen er filmet på en folkeskole.

Læreren standser foran linsen, smiler beklemt og vender så rundt, så man kan se ham i fuld figur. Den ene elev smækker ham spontant i numsen, inden videoen klipper til vinderen i kategorien »Årets Tilf«, som er en forkortelse for: Teacher I’d like to fuck.

Nomineringsvideoen blev lagt på Youtube af 9.D på Munkekærskolen i Solrød i forbindelse med sidste skoledag før sommerferien og er i skrivende stund set 68.500 gange. Tre parallelklasser har lagt lignende videoer på Youtube, hvor lærere og lærervikarer optræder i kategorien: »Årets vil du med mig hjem?«

Og Munkekærskolen er ikke alene om at nominere lærere i seksualiserede kategorier.

Berlingske har set videoer fra i alt seks skoler og endnu flere klasser i hovedstadsområdet, hvor lærere i forbindelse med 9. klassernes skoleafslutning i år valgte at medvirke i elevernes nomineringsshow i kategorier, som lød »Årets: Tilf«, »Vil du med mig hjem?«, »Årets: Lækreste vikar«, »Ring, når jeg fylder 18« eller varianten »Vi ringer, når vi bli’r 18«.

Kuno Sørensen, chefpsykolog i Red Barnet

»Det er så vigtigt, at de voksne er tydelige omkring, at seksuelle toner og forhold mellem lærer og elever er et no-go.«


De pågældende show er lagt på Youtube, hvor de har fået titusindvis af visninger på få måneder.

Dybt problematisk

Kuno Sørensen, chefpsykolog i Red Barnet, ser ikke med milde øjne på, at lærere lader sig nominere i de pågældende kategorier.

»Når lærerne medvirker i videoer, der beskæftiger sig med seksuelle forhold mellem lærere og elever, bevæger de sig ud over kanten. Straffeloven siger, at der ikke må være seksuelle forhold mellem lærer og elev. Her gør man det til underholdning, og det er dybt problematisk,« siger Kuno Sørensen.

Han mener, at lærerne overskrider en grænse ved at stille op i de seksualiserede kategorier:

»Det er så vigtigt, at de voksne er tydelige om, at seksuelle toner og forhold mellem lærer og elever er et no-go. Og det bliver forplumret, når de medvirker og accepterer, at der bliver nomineret en »teacher I’d like to fuck«,« siger Kuno Sørensen.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra skolelederen på Munkekærskolen, Carsten Hansen, men han er ikke vendt tilbage.

Direktør for skoleområdet i Solrød Kommune, Charlotte Houlberg, ønsker ikke at udtale sig til Berlingske, men vil nu indskærpe over for kommunens skoler, at nomineringer ikke skal finde sted.

Historien kommer efter, at Berlingske søndag kunne fortælle, at 9. klasseelever flere steder i landet kårer elever helt ned til 3. klasse i kategorier som eksempelvis »Årets: Gid du var ældre« og »Årets: Ring, når du bliver 18«.

Relationen er venskabelig

På Herfølge Skole i Køge var fire lærere også nomineret i kategorien: »Call me when I’m 18« (Ring, når jeg fylder 18, red.) i forbindelse med 9. klasses sidste skoledag i år.

Lærerne medvirker i en video, som er filmet i skolens skolegård, hvor de går frem og tilbage og poserer. Et lærerteam godkendte videoen og dens kategorier forud for nomineringsshowet, og skoleleder Helle Due Bense studsede heller ikke over kategorien, da videoen blev vist i skolens idrætssal.

»Jeg ved i hvilken kontekst, videoen er lavet, og den er lavet i en venskabelig relation og lutter kærlighed mellem lærerteam og elever,« siger hun og fortsætter:

»Hvis man tager kategorien som et enkeltstående element, kan man få den tanke, at det er upassende. Men når jeg ser den i det samlede shows helhed, og jeg ved, hvad det er for en relation, har det ikke betydet, at jeg fik en skærpet opmærksomhed,« siger hun.

Til gengæld var Helle Due Bense ikke bekendt med, at videoen er lagt på Youtube, og det skal ikke ske fremover, fastslår hun.

Men skal lærere på din skole stille op i sådan en kategori?

»Udgangspunktet fra eleverne er jo ikke konkret, at lærerne skal ringe, når de bliver 18. Det er i stedet, at eleverne enormt godt kan lide deres lærere og ikke synes, at det er forfærdeligt at møde dem senere i livet. Det er på venskabelig basis, og jeg og andre her på stedet har ikke læst eller set det som noget andet,« siger Helle Due Bense, som imidlertid vil reflektere over, om lærerstaben fremover skal være en del af elevernes nomineringsshow, og hvor grænsen i så fald skal trækkes.

Formand i Skolelederforeningen Claus Hjortdal er »rystet« over at høre om lærere, der lader sig nominere i kategorier med seksuel klang:

»Jeg kan slet ikke forstå, at man ikke kan se, at det er et fuldstændig forkert setup – uanset om det er i en sjov sammenhæng,« siger han og opfordrer skolerne til at tage livtag med nomineringer:

»De har ikke nogen berettigelse.«