Lær at håndtere skilsmissen med en app

Samarbejde Efter Skilsmisse er titlen på et nyt tilbud til nyskilte. Det er første gang, eksperters råd og vejledning om skilsmisser er samlet. »Jeg er blevet så meget klogere,« siger nyskilt mor til to.

En ny app, som dog endnu ikke er tilgængelig for alle, indeholder 17 detaljerede moduler, der med hjælp fra eksperter – blandt andre chefen for Rigshospitalets kriseenhed – hjælper skilte. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skriv et brev til din eks, som du smider væk.

Nedskriv nogle positive ting om din eks som forælder.

Undgå de ti typiske faldgrupper.

35-årige Tina Møller blev skilt i sommer og er én af dem, der har benyttet app’en og hjemmesiden SES – Samarbejde Efter Skilsmisse – hvor ovenstående er hentet fra. Tina Møller har været til psykolog, til krisemægling og til coach – og har været glad for det. SES, der foreløbig er et forskningsprojekt, har dog fordele, fortæller Tina Møller og kalder det sin »cyber space-psykolog«.

»Det gode er, at hér er det hele samlet – håndtering af vrede, samarbejde med eksen, børnenes vilkår, og jeg kan gå til det, når jeg har tid. Det er et godt redskab, når jeg prøver at forstå min eksmand. Hvorfor bliver han så vred? Hvorfor kan han ikke bare forstå, hvad jeg siger? Eller når jeg undrer mig over, hvorfor jeg bliver så ked af det eller vred over noget.«

Indtil videre er det par, der er blevet skilt eller separeret efter 15. november i år, der kan deltage i projektet og bruge app’en og websitet.

Tina Møller og de op mod 20.000 andre danskere, der hvert år bliver skilt, vil sammen med skilsmissebevillingen fra Statsforvaltningen få et link og en invitation til SES.

Med SES kan parterne i en skilsmisse høste gode råd og for eksempel lære at håndtere sorgen efter bruddet. At vise tilgivelse. Lære om typiske konfliktområder som økonomi og samvær. Og meget mere. Siden i sommer er tilbuddet testet af 500 danskere i skilsmisse.

Tina Møller har blandt andet brugt app’ens alarm for »bekymringstid«.

»For at jeg ikke skulle lade skilsmissen køre oppe i hovedet hele tiden, så jeg blev en skidt udgave af mig selv, var det godt at kunne afsætte en bestemt tid for bekymringer om bodeling, børn, samvær og vores ærgerlige kommunikation.«

Første projekt af sin art i verden

SES indeholder 17 detaljerede moduler, der med hjælp fra eksperter – blandt andre chefen for Rigshospitalets kriseenhed – tager udgangspunkt i evidensbaseret forskning om skilsmisser.

Ifølge idémand og projektleder, psykolog Søren Sander, er sådan et projekt ikke set tidligere. Der er tale om det hidtil største samlede tilbud til personer, der vil bearbejde vrede, sorg og frustration i en skilsmisse, siger Søren Sander: »Vi laver nok den største undersøgelse i verden af, hvordan og om sådan et tilbud kan reducere konflikter, øge livsskvaliteten og styrke samarbejdet mellem parterne i en skilsmisse. Eller hvordan det påvirker antallet af sygedage, og hvor meget man går til læge. Vi så et stort behov for nytænkning og for en fleksibel mulighed for at få skilsmissehjælp og -rådgivning, der er evidensbaseret. Et tilbud til alle dem, som ikke har lyst til at tage på kursus eller gå til psykolog, mens de stadig står i en skilsmisse.«

Målet er færre konflikter og glade børn

Psykolog Søren Sander laver projektet i samarbejde med Københavns Universitet. Han understreger, at den overordnede idé med at samle alt skilsmisserelevant i en app og på et website er at reducere konflikter og opbygge samarbejdet mellem forældre, så børn ikke kommer i klemme.

Tina Møller har været flittig bruger af skilsmisse-app’en og hjemmesidens ekspert­hjælp. Kategorier som kommunikation, samarbejde, sådan tackler du din sorg og få styr på din vrede har hun haft stor glæde af. Det samme gælder andre brugeres erfaringer i et debatforum. Notater gemmes og er anonyme.

Tina Møller er ikke i tvivl om, at tilbuddet har gavnet eksempelvis hendes håndtering af vrede og hensyntagen til det nu tidligere pars børn på tre og seks år.

»Jeg er blevet meget klogere,« siger Tina Møller.

Når SES-projektet er afsluttet om halvandet år, er det meningen at udbrede adgangen til app’en og til hjemmesiden samarbejdeefterskilsmisse.dk.