Længere ventetid på hjertebehandling

Ventelisterne til både undersøgelse og behandling af hjertesygdomme er i voldsom vækst. »Forholdene nærmer sig det groteske,« siger Hjerteforeningen.

Foto: Svend Åge Mortensen / Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Hjertepatienter i hele landet må vente op til et halvt år på bare at komme til forundersøgelse. Derefter risikerer patienterne at vente yderligere op til to måneder på at komme i behandling, viser tal fra Dansk Hjerteregister. Det skriver Dagens Medicin

- Når man ser Sundhedsstyrelsens oversigt over ventetid på ambulante forundersøgelser, så nærmer forholdene på de medicinske afdelinger sig det groteske. Det er helt uacceptabelt, at der er op til et halvt års ventetid til en hjertescanning – en såkaldt ekkokardiografi – som er en af de undersøgelser, der er nødvendige for at stille en diagnose, siger Peter M. Clemmesen, næstformand i Hjerteforeningen til Dagens Medicin.

- Over hele landet er der også afdelinger med kort ventetid, men løsningen er ikke blot at flytte rundt på hjertepatienterne, siger ledende overlæge Niels Gadsbøll fra medicinsk afdeling på Køge Sygehus til Dagens

- Den reelle ventetid er som regel længere. Desuden er det ikke alle afdelinger med de korte ventelister, som har kardiologer ansat, og så nytter det ikke noget at henvise patienterne dertil.

Hjerteklap også kritisk
De fem store hjertecentre, der tager sig af alle operationer og indgreb i hjertet, har markant voksende ventelister, skriver Dagens Medicin. Hjertecentrene er Rigshospitalet, Gentofte, Odense, Skejby og Aalborg.

Ventetiden til bypass-operationer er steget markant, samtidig med at det samlede antal operationer er faldet. Behandlingen af store blodpropper i hjertet – ved ballonudvidelse – er omvendt i fortsat vækst, men det er ventetiden for indgrebet ligeledes, samt ventetiden for den vitale koronar angiografi (et røntgen eller MR-billede af hjertet, red.) op til.