Længere skoledag betyder færre børn i SFO

Færre forældre vil betale for en SFO-plads, når skoledagen bliver længere. Det er tilfældet i to kommuner, der har tyvstartet med at indføre den nye helhedsskole.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra næste skoleår bliver skoledagen længere i alle landets skoler som følge af skolereformen, og derfor har det været ventet med spænding, hvordan det er gået de steder, hvor man er »tyvstartet«. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I Svendborg, der allerede indførte en såkaldt helhedsskole i sidste skoleår, er andelen af børn i kommunens SFOer faldet fra 90 procent til 77 procent - selv om kommunen har sænket prisen for en SFO-plads.

En opgørelse fra tyvstarterkommunen Odense viser, at antallet af børn fra 0. til 3. klasse, der går i SFO, er faldet fra 6.218 til 5.950. Det svarer ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten til, at 85 procent af børnene nu går i SFO mod 89,5 procent i fjor. Ser man isoleret på 0. klasse, er det blot 75,9 procent af børnene, der går i SFO.

Børne- og ungerådmand Brian Dybro (SF) fra Odense Kommune hæfter sig ved, at der fortsat er stor opbakning til SFOerne.

»Men vi følger det nøje, ikke mindst for 0. klasserne, og sker der en større glidning, så må vi tage politisk stilling til, om der skal ske ændringer,« siger han.

Landsformand Mette With Hagensen fra Skole og Forældre er bekymret over, at kun tre ud af fire af de yngste børn er tilmeldt SFO i Odense Kommune.

Organisationen frygter, at de »går hjem foran computer- eller tv-skærmen. Det er ikke, hvad vi ønsker for vores børn,« siger hun.

Pædagogorganisationen BUPLs formand, Henning Pedersen, vil ikke drage en konklusion på baggrund af erfaringen fra to kommuner, da lokale forhold kan spille ind.

»Vi har stadig en frygt for, at forældrene i større stil vil tage deres børn ud,« siger Henning Pedersen, der opfordrer kommunerne til at sænke prisen, så den modsvarer den kortere åbningstid.

Formanden for børne- og kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, Jane Findahl (SF), vil ikke blande sig i kommunernes takster for SFO-pladser, og der kan være gode argumenter for at fastholde taksternes nuværende niveau, mener hun.

»Jeg ved for eksempel, at man nogle steder gør sig overvejelser om at have længere åbent om morgenen og sidst på eftermiddagen,« siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.