Lækkede oplysninger »forstærker mistanken om, at Tvind flytter rundt med store beløb i skattelylande«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

Lækkede papirer indeholder nye oplysninger om, hvordan Tvind skjuler en stor formue. Tvinds leder, 82-årige Mogens Amdi Petersen, er på flugt og efterlyst via Interpol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Åge Sørensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne søndags nyhedsoverblik.

I dag skal vi omkring en tidligere statsministers tredje bog på to år, den nordsjællandske bølge af indbrud og lækkede dokumenter, som afslører Tvinds hemmeligheder.

Det er også muligt at lytte til overblikket. Det gør du herunder.

Tvinds hemmeligheder

Vi begynder med Politikens forsidehistorie, som i dag er historien om, at Tvind i de senere år har opbygget en skyggeorganisation, der bruger samme metoder som skatteunddragere, kriminelle pengevaskere og magthavere for at skjule den store formue.

Det afslører lækkede dokumenter fra Pandora Papers.

»Det virker enormt anløbent,« siger historiker Jes Fabricius Møller fra Københavns Universitet til avisen. Historikeren vurderer, at oplysningerne forstærker mistanken om, at Tvind flytter rundt med store beløb i skattelylande.

Historien kan læses her.

Politiken byder i øvrigt også på et glimrende interview med romanaktuelle Søren Pilmark, som ellers nødigt lader sig interviewe.

»Jeg hader det her, men jeg skal nok være sød og rar og svare på dine spørgsmål,« som han siger til journalisten.

Indbrud i Nordsjælland

Nu videre til indbrudstyvenes foretrukne område, Nordsjælland, hvor 2.640 borgere i 2020 meldte et indbrud til politiet.

Alligevel er det i samme politikreds, at man har den laveste opklaringsprocent.

En problematik, som Berlingske for tiden sætter journalistisk fokus på.

Her, i Holte, bor 48-årige Tor Larsson, som i et interview beretter om den tiltagende uro, der præger områdets beboere i kølvandet på nabolagets mange indbrud.

»Det fylder meget. Folk i hele kvarteret har en fornemmelse af, at der hele tiden er mennesker omkring os. Nogen, der holder øje med vores ting,« siger han.

Tor Larsson har en fornemmelse af, at indbruddene er organiserede og veltilrettelagte:

»Det, der skræmmer mig, er tanken om, at det måske ikke er tilfældigt. Det føles som organiseret overvågning, som om der er styr på, hvem der er væk, og hvem der ikke er væk. Som om nogen holder øje.«

Læs historien her, og – såfremt emnet har din interesse – kan nyhedsoverblikket fortælle, at søndagen byder på endnu flere artikler i samme serie, så hold endelig øje med Berlingske.dk.

Der er en ubehagelig statistik bag den uro, 48-årige Tor Larsson oplever i Holte, hvor han bor med sin familie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Lars Løkke Rasmussens nye bog

For tredje gang på to år et halvt år udgiver tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen en bog, og denne gang skitserer han visionen for sit nye parti, Moderaterne.

»Ud af det blå« hedder bogen. To af Berlingskes politiske journalister, Cathrine Bloch og Søren Domino, behandler i Berlingske bogens indhold, som Lars Løkke Rasmussen for nuværende ikke ønsker at knytte flere kommentarer til.

Bogen må indtil videre »leve sit eget liv«, får journalisterne således at vide, da de henvender sig og efterspørger et interview.

I bogen præsenterer Løkke Rasmussen en række konkrete – men luftige – ideer til alt fra en ny boligskat til en omlægning af SU og et ønske om at fjerne Bispeengbuen. Og så gør han det klart, at han – stadig – har statsministerdrømme.

Læs artiklen her.

Jyllands-Posten har allerede sin anmeldelse af bogen online. Tre stjerner bliver det til.

Danskerne higer efter varme

Efterårsferien er i gang, og i år skal ekstraordinært mange tilbringe den i Sydens sol.

Det beretter Danmarks to største rejseselskaber, Spies og TUI, til TV 2, og rejseselskaberne oplyser, at man tilmed sender flere danskere på efterårsferie i disse dage, end tilfældet var før coronakrisen.

Til gengæld er vi mindre eventyrlystne i denne tid, hvor mange lande fortsat er underlagt restriktioner, og søger i stedet mod kendte og trygge rejsedestinationer med sol- og varmegaranti.

Allerflest er således rejst til Gran Canaria og Kreta.

Dagens tal

497,6 kilo. Så meget vejede græskarret, som lørdag vandt DM i kæmpegræskar i Tivoli. Manden, som har passet og plejet det imponerende græskar, er Henrik Jensen fra Græsted, og opskriften er, fortæller han, vand, heste- og hønsemøg.

Det sker i dag

I dag holder Norge en mindegudstjeneste for de fem personer, som blev dræbt af en dansk-norsk mand i onsdags i byen Kongsberg.

Det er i dag, det forventes, at navnet på kandidaten, som skal udfordre den siddende premierminister i Ungarn, Viktor Orbán, ved næste valg i 2022, bliver offentliggjort. Oppositionen har kunnet afgive deres stemme de seneste seks dage.

Det er ligeledes i dag, at det er FN's Internationale dag for udryddelse af fattigdom. Dagen markeres traditionen tro med afholdelse af »Hjemløsedagen« herhjemme.

Læs også Berlingskes liste over ti oplevelser, der kan sætte skub i din (og børnenes, bevares) efterårsferie. Find den her.

Vi slutter med et kig på coronasituationen, som den netop nu tager sig ud her til lands.

God søndag og tak for at læse med.

Følg Morgenposten på mobil