Lægestuderende: Fremdriftsreformen vil svække vores uddannelse

Det rammer de lægestuderendes mulighed for at få praktisk erfaring og opretholde motivationen gennem det lange studie, når fremdriftsreformen fra sommer vil forhindre dem i at tage lægevikariater på landets sygehuse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vil ikke alene betyde lægemangel på flere sygehuse, når Fremdriftsreformen bliver rullet ud til sommer, det vil også svække medicinstudiet og måske tage motivationen fra flere studerende, lyder advarslen fra Foreningen af Danske Lægestuderende, FADL.

»Det er helt sikkert en begrænsning af vores mulighed for at gøre os dygtigere,« siger formand for FADL, Kasper Gasbjerg, til Berlingske Nyhedsbureau.

Med fremdriftsreformen, som har til hensigt at reducere studietiden, vil muligheden for at vikariere blive begrænset. Ifølge tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) vil der forsvinde op mod 2.500 vikariater for læger, sygeplejersker og social- og sundhedspersonale, skriver Politiken.

»Lægevikariater er en af de ting, vi bruger, til at gøre os dygtigere, og vi bruger det til at få mulighed for at kigge op fra bogen og perspektivere hele den uddannelse, vi er i gang med. Til at sætte teorien i praksis. Og der er en hel masse, der vender tilbage fra de her vikariater endnu mere motiveret for at blive færdige med uddannelsen,« siger Kasper Gasbjerg.

Spørgsmål: Kan du frygte, at flere går død i studiet, når man ikke har muligheden for at komme ud i den virkelige verden og få genopfrisket, hvorfor det var, man ville være læge?

»Det kunne jeg godt frygte. Jeg kunne i hvert fald frygte, at i stedet for lysten til at fordybe sig, så blev det mere en maskinel fremdrift af de studerende, hvor man blot består eksaminer i stedet for at få lyst til at dygtiggøre sig, så man bliver den dygtige læge, når man er færdig,« siger de medicinstuderendes formand.

I Politiken advarer flere sygehuse mod, at fremdriftsreformen vil betyde, at de får svært ved at få dækket alle lægevagter. Og den frygt deler Kasper Gasbjerg:

»I dag tager mange studerende et lægevikariat efter 8. semester, hvor man dækker nogle basale lægefunktioner rundt omkring på hospitalerne. Man er typisk ude i tre til seks måneder. Jeg ved, at der er flere sygehuse i landet, hvor det at have lægevikarer udgør en stor del af vagtplanen.«