Lægers ytringsfrihed er under pres

Læger føler, at de får mundkurv på, når arbejdsvilkår diskuteres i medierne. Regionsrådsformand opfordrer uitlfredse læger til at kontakte hende.

Foto: Bax Lindhardt

Lægernes ytringsfrihed er under pres, lyder det fra fagforeningen Yngre Læger. Det skriver Politiken.

Ifølge formand for fagforeningen, Camilla Rathcke, er det et problem, der har vist sig over hele landet. Senest ved sager i Region Hovedstaden, hvor flere læger er blevet inviteret til kammeratlige samtaler efter at have talt om de arbejdsvilkår, der knytter sig til deres arbejde akuttelefonen 1813. Camilla Rathcke nævner, at akuttelefonen har været »utilstrækkelig bemandet«, så lægerne har kun har kunnet arbejde på 75 procents kraft, fordi de har været presset på både tid og mængden af patienter.

En læge fra Hvidovre Hospital blev kaldt til samtale med direktøren, fordi hun sammen med 47 andre læger skrev et brev til regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) om forholdene ved akuttelefonen. Det blev hun, selvom hendes nærmeste leder var orienteret, inden brevet blev afsendt.

»Det var en ubehagelig oplevelse, og ja, jeg føler, det var et forsøg på at give mig mundkurv på,« siger Marie-Louise von Linstow til Ugeskrift for Læger. Hun er børnelæge på Hvidovre Hospital, og her undrer vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen sig over kritikken.

»Vi vil ikke tvinge nogen til noget eller begrænse deres ytringsfrihed. Men vi har som ledelse et behov for og krav på at vide, hvad der foregår på vores hospital, så vi ikke kun kan læse om kritikken i avisen, og så vi er forberedte« siger han til Politiken og understreger, at lægerne meget gerne må ytre sig.

Regionsformand Sophie Hæstrup Andersen (S) siger, at medarbejderne skal gå til egne ledelser, hvis de oplever problemer. Ellers er mailboksen åben hos både hende og regionsdirektøren, hvis medarbejdere løber »panden mod mure«, siger hun.