Læger: Vores omdømme er blevet dårligere

Sager om overmedicinering og svindel med forskningsmidler er nogle af årsagerne til, at lægerne selv vurderer, deres omdømme er blevet dårligere. Det mener lægernes formand.

Læs mere
Fold sammen

Lægernes anseelse og omdømme er blevet inficeret.

Det er billedlig talt, hvad lægerne selv mener, viser en Gallup-undersøgelse blandt 901 læger, skriver Jyllands-Posten.

Her vurderer 67 procent af lægerne, at lægestandens omdømme er blevet dårligere de seneste fem år. Det er en stærkt foruroligende udvikling, som skal bremses, lyder kommentaren fra Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen.

»Tillidsforholdet mellem læge og patient er helt afgørende for, at lægen kan udføre sit arbejde,« siger han til Jyllands-Posten.

Fredag holder lægerne repræsentantskabsmøde, og her vil Mads Koch Hansen have fokus på, hvad der skal til for at rette op på lægernes omdømme. Det er nemlig ikke kun lægerne selv, der vurderer, at det er for nedadgående. I den traditionelle hitliste fra Radius Kommunikation ligger lægerne stadig i den gode ende af skalaen, hvad angår danskernes tillid, men ved den seneste måling i efteråret 2014 faldt tilliden.

Formanden for Danske Patienter Lars Engberg mener også, at lægernes troværdighed har fået en skramme, men han tildeler Sundhedsstyrelsen et medansvar i forhold til de sager, der har været, hvor læger ikke har behandlet patienter forsvarligt.

Mads Koch Hansen, der nu stopper som formand for Lægeforeningen, understreger dog, at de allerfleste læger passer deres arbejde godt og samvittighedsfuldt.