Læger: Undlad omskæring hvis det skader

Små drengebørn skal ikke omskæres, hvis det skader dem, mener Etisk Udvalg i Lægeforeningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omskæring af små drengebørn kan give komplikationer, men det kan også gå udover drengenes sexliv senere i livet, viser nye undersøgelser. Skader man børnene udover at fjerne et stykke forhud, så mener formanden for Lægeforeningens Etiske Udvalg, at man skal lade være.

- Det er et problem, at man skærer huller i og fjerner noget fra små drengebørn, hvis der er den mindste risiko for, at der kan være problemer forbundet med det - uanset hvad den historiske baggrund er, siger Poul Palisz Jaszczak, formand for Etisk Udvalg i Lægeforeningen.

Det Etiske Udvalg har dog ikke forholdt sig konkret til problemstillingen endnu.

- Vi har den opfattelse, at den viden, der er tilgængelig, ikke nødvendigvis har peget på at det er et problem, siger han.

Skader sexlivet

En dansk undersøgelse blandt 5.000 mænd og kvinder viser ifølge Politiken, at omkring fem procent af de danske mænd, der er omskåret, kan have sværere ved at få orgasme end mænd, der ikke er omskåret. Og deres partnere kan ligeledes have sværere ved at få opfyldt deres seksuelle behov.

Poul Palisz Jaszczak kender ikke til indholdet i den pågældende undersøgelse, men slår fast, at hvis indgrebet er forbundet med risici - også problemer i forhold til sexlivet senere i livet, skal man vente til drengene selv kan tage stilling.

- Hvis det er sådan, at der er tydeligt tegn på risici, så skal man ikke gøre det mod små børn, men lade drengene selv vælge det, når de når den relevante alder, siger han.

Flere sundhedsordførere fra forskellige partier i Folketinget giver udtryk for, at de og deres partier er skeptiske over for den nuværende praksis, hvor jødiske og muslimske drengebørn lovligt kan omskæres, hvis blot der er en læge til stede, når indgrebet foretages, og de overvejer at forbyde praksissen.

Deltag i debatten: Skal politikere blande sig i religiøse traditioner?