Læger uden Grænser: Vi kan ikke reducere smitterisikoen til nul

En norsk kvinde er blevet smittet med ebola, mens hun arbejdede for Læger uden Grænser i Sierra Leone. En dansk repræsentant for organisationen begræder smittetilfældet, men fastslår, at risikoen altid vil være til stede.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en flok stærkt berørte medarbejdere hos Læger uden Grænser, der tidligere mandag modtog nyheden om, at en af deres norske kollegaer er blevet smittet med ebola i forbindelse med feltarbejde i Sierra Leone, hvor den dødelige virus raser. Det fortæller Merete Engell, HR-chef for rekruttering og udsendelse hos nødhjælpsorganisationens danske afdeling.

»Det berører os alle sammen meget dybt. Især fordi det for vores vedkommende jo har drejet sig om at hjælpe med at komme epidemien til livs,« siger Merete Engell.

Det er endnu uvist, hvordan den norske kvinde er blevet smittet. Sikkert er det dog, at udsendte for organisationen er underlagt en række strenge foranstaltninger, der skal sikre dem mod at blive smittet. Men det er ikke lig med, at risikoen forsvinder, påpeger Merete Engell.

»Vi er godt klar over, at vi ikke kan reducere risikoen til nul, og det ved alle vores udsendte, når de tager af sted. Alle forholdsregler bliver taget, men risikoen bliver ikke nul,« siger Merete Engell.

Læger uden Grænser har flere hundrede læger af sted i de vestafrikanske lande, der er hårdt plaget af den dødelige virus, der har dræbt flere end 3.000 afrikanere. Og med så mange udsendte bliver smittefaren større, påpeger Merete Engell.

»I forhold til antallet af udsendte er det nok ikke overraskende, at nogen bliver smittet. Den højeste koncentration af ebola findes på vores centre, hvor patienter bliver behandlet for det. Når man går igennem hele den epidemi med smittede patienter i vores hænder, tror jeg ikke, man forventer at gå igennem uden, at der vil være nogen, der bliver smittet.«

Organisationen vil nu iværksætte en større undersøgelse, der skal klarlægge om, det er et hul i sikkerhedsprotokollerne, der har ført til, at den norske kvinde er blevet smittet.

Lidt over en håndfuld danske frivillige er i øjeblikket udsendt for organisationen i de ebolahærgede lande. Et par af dem i Sierra Leone, hvor den norske kvinde blev smittet.