Læger tøver med at tage ansvar for medicinsk cannabis

Det er problematisk, at læger skal tage ansvar for en behandling, vi ikke kender effekten af, siger lægerne.

Lægerne er betænkelige ved at skulle tage ansvaret for at udskrive cannabis til smerteplagede patienter. Vi ved ikke nok om langtidseffekt og mulige bivirkninger, lyder det fra Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lægerne kommer under stort pres for at udskrive medicinsk cannabis, uden at der er dokumentation for, at behandlingen virker.

Det siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing, efter at politikerne på Christiansborg har givet grønt lys til et forsøg med lægeordineret cannabis i 2018.

- Med den her aftale sætter man lægerne i en utrolig vanskelig situation, både fagligt, juridisk og etisk.

- Simpelthen fordi man skaber pres på lægen i forhold til at udskrive et produkt, der ikke er tilstrækkeligt dokumenteret i forhold til virkning, bivirkning og sikkerhed, siger Andreas Rudkjøbing.

Forsøgsordningen åbner for, at patienter med eksempelvis kræft, sklerose eller en rygmarvsskade kan få ordineret cannabis af lægen til at dulme smerterne.

Det kræver dog, at lægen tager ansvar for behandlingen. Men lægerne tøver med at tage ansvaret.

- Det er en problematisk situation at stå i at skulle tage ansvar for noget, man ikke er sikker på, hvordan virker, siger Andreas Rudkjøbing.

Han savner mere forskning og viden om, hvordan cannabis kan bruges i den medicinske behandling.

- Vi mangler viden om, hvordan det virker, om langtidseffekten, bivirkningsprofilen og dosisvarighed. Der er masser af åbne spørgsmål tilbage, siger Andreas Rudkjøbing.

Han mener, at politikerne ved at sætte forsøget i gang kortslutter den normale godkendelsesmodel af et lægemiddel, som Lægemiddelstyrelsen står for.

- Det er bekymrende, at vi har en situation, hvor politikerne har lovgivet sig frem til, at medicinsk cannabis er et lægemiddel og har omgået den normale godkendelsesmodel, som baserer sig på, at der skal være en dokumenteret effekt, siger Andreas Rudkjøbing.

Der er afsat 22 millioner kroner til forsøget i en politisk aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Forsøgsordningen skal evalueres efter fire år.

/ritzau/