Læger: Stop med at vaccinere kvinder over 26 år

Mindst 15.000 danske kvinder over 26 år har fået HPV-vaccinen, men man bør stoppe for vaccinerne, indtil man ved, om den overhovedet virker, siger eksperter.

Foto: FRED TANNEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens myndighederne i USA har afvist at godkende HPV-vaccinen til kvinder over 26 år på grund af manglende bevis for beskyttelse mod livmoderhalskræft, har det europæiske lægemiddelagentur, EMA, givet grønt lys til at vaccinere alle aldersgrupper, skriver metroxpress.

»Udefra set giver det umiddelbart ingen mening, at EMA har givet denne tilladelse. Det virker helt forkert, så det må EMA svare grundigt på,« siger Sine Jensen, sundhedspolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet Tænk.

Som metroxpress beskrev mandag, har mindst 15.000 danske kvinder over 26 år fået HPV-vaccinen. Men man bør stoppe for vaccinerne, indtil man ved, om den overhovedet virker, mener Karen Reinhold Wøjdemann, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi:

»Jeg synes, man skal afvente Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe og se, om der er evidens, før man fortsætter. Det er vigtigt, at hvis man har en fornemmelse af, at der er en øget risiko for bivirkninger og ikke er bevis for en effekt, så skal man stoppe.«

Lars Gehlert Johansen, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, har svært ved at se den gode grund til at vaccinere de ældre kvinder.

»Vi er i en skyggeperiode, hvor vi ikke ved, hvor mange af de bivirkninger, der er anmeldt, der er reelle, og det samtidig ikke er fagligt velbegrundet at give vaccinen til dem over 26 år. Det må være kvinderne selv, der har insisteret på det, for det er næppe lægen, der kan se behovet.«

Flere kvinder over 26 år fortæller dog til metroxpress, at deres læge overtalte dem til at få vaccinen, som de nu mistænker for at være skyld i deres lidelser.

BNB