Læger: Smertepatienter svigtes i sundhedssystemet

Mange læger ved ikke, hvordan de skal behandle patienter med kroniske smerter, og tyer alt for hurtigt til at udskrive morfin, lyder bekymringen fra flere smertelæger.

Læs mere
Fold sammen

Når en læge står over for en patient med kroniske smerter, sker det alt for ofte, at han udskriver en recept på morfin, fordi han ikke ved, hvad han ellers skal gøre.

Sådan lyder bekymringen fra flere smertelæger i mandagens Fyens Stiftstidende. De er bekymrede for, at smertepatienter alt for ofte svigtes i sundhedssystemet.

»Mange læger står famlende over for patienter, der har kroniske smerter. Problemet er, at de ikke er blevet uddannet til det. Nogle læger vælger så at udskrive morfin, mens andre møder patienterne med mistro. Jeg har haft mange patienter, der fortæller, at de har fået at vide, at de da bare skulle tage sig sammen,« siger overlæge Gitte Handberg fra smerteklinikken på Odense Universitetshospital til avisen.

Det skønnes, at op mod 850.000 danskere lever med kroniske smerter.

Tal fra Statens Serum Institut viser desuden, at over 415.000 danskere i 2013 fik udskrevet mindst én recept på stærke, smertestillende lægemidler som morfin eller morfinlignende præparater. Det er en markant stigning på hele 43 procent siden 2000.

Ifølge smerteforsker Per Sjøgren fra Rigshospitalet tyer alt for mange læger for hurtigt til at udskrive recepter på morfin, når patienter klager over kroniske smerter, og han deler Gitte Handbergs bekymring.

Studieleder for medicin på Syddansk Universitet Niels Ove Illum erkender over for Fyens Stiftstidende, at der er behov for mere undervisning i kroniske smerter på medicinuddannelsen.

Når en ny studieordning træder i kraft inden for de kommende år, vil der da også være mere fokus på smertebehandling, fortæller han.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere bedt Sundhedsstyrelsen om at kortlægge forbruget af morfin og redegøre for eventuelle tiltag, som kan forbedre smertebehandlingen.