Læger skal presses til sygebesøg

De praktiserende læger skal rykke hyppigere ud til svækkede ældre på bl.a. plejehjem, lyder kravet fra regeringen. Så skal vi være flere, eller andre opgaver må sættes til side, lyder det fra lægerne.

Region Hovedstaden oprettede før jul en udegående akutfunktion med særligt uddannede behandlersygeplejersker fra Amager Hospital – her er det Helle Cortsen - som kan rykke ud til syge ældre og handicappede på plejehjem, i eget hjem og på institutioner. Vurderingen er, at det allerede har sparet en del unødvendige indlæggelser. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svækkede ældre på plejehjem og i eget hjem skal have større sikkerhed for, at der kommer en læge ud til dem, hvis deres tilstand forværres, og de får brug for hjælp.

Sådan lyder kravet fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), der vil have de praktiserende læger til at tage ud på langt flere sygebesøg, end de gør i dag.

Kravet indgår i det nye lovforslag, som truer med at udløse en omfattende konflikt. Det kommer, efter at lægerne i årevis er blevet kritiseret for at være svære at samarbejde med for ældre og ansatte på plejehjem og i den kommunale hjemmepleje.

»På mange plejecentre og i forbindelse med kommunale, midlertidige tilbud oplever personalet, at det kan være svært at få de praktiserende læger ud for at tilse de ældre eller gennemgå deres medicin. Det dur ikke, og det viser, at der er behov for et tættere og mere forpligtende samarbejde mellem regionerne, kommunerne og de praktiserende læger,« siger Astrid Krag.

Hun mener, at hjemmebesøg vil give især mange ældre patienter »en bedre service og mulighed for at blive behandlet i trygge rammer«.

Ifølge udkastet til lovforslaget er hensigten at udstyre ministeren med en bemyndigelse til at fastsætte »nærmere regler om pligten til sygebesøg«. I bemærkningerne fremhæves det direkte, at der er et særligt behov for at styrke sammenhængen mellem indsatsen i almen praksis og kommunerne på områder som »tilgængelighed, medicinhåndtering og besøg, herunder til patienter, der opholder sig på kommunale tilbud«.

Embedslæger og ansatte på plejehjem har ofte klaget over, at de praktiserende læger både er svære at komme i kontakt med og få ud på sygebesøg til ældre, som ofte lider af flere kroniske sygdomme. Konsekvensen er, at de ansatte bliver usikre ved en forværring af den ældres symptomer og i stedet vælger at tilkalde en ambulance. Dermed udsættes de ældre for et hav af strabadserende og ofte unødvendige hospitalsindlæggelser.

Sygebesøg er faldet kraftigt

Kommunerne har hyppigt efterlyst bedre adgang til lægehjælp til svækkede ældre, og nogle steder i landet er der også taget skridt til i stedet at indføre forskellige former for akutte sygeplejerske-teams, som kan rykke ud og hjælpe svækkede ældre i hjemlige omgivelser og spare dyre indlæggelser.

Statistikkerne viser også, at antallet af sygebesøg er faldet kraftigt gennem en årrække, og ifølge de praktiserende læger har der været tale om en ønsket udvikling også fra amternes og senere regionernes side.

Af effektivitetshensyn har målet været, at patienterne i større udstrækning har skullet komme hen til lægen i stedet for at lægen skulle bruge en masse tid på at køre rundt i bil til patienterne. Det har også afspejlet sig i de aftalte honorarer, der ikke opleves som særligt favorable ved udegående sygebesøg.

»Jeg tror ikke, at der er nogen læger, som er kede af at tage på sygebesøg. Men det er meget tidskrævende, og det er ingen god forretning. Men det kan godt være, at vi skal lave mere af den slags. Det vil betyde, at noget andet skal sættes til side, eller at vi skal være nogle flere til at løse opgaven,« siger formand for de praktiserende læger Henrik Dibbern.

Blandt de hårdeste kritikere af de manglende hjemmebesøg har været Ældre Sagen, som har udtrykt forundring over, at de svageste ældre på den måde får en dårligere sundhedsbetjening end andre danskere.

Derfor glæder man sig nu over, at der er udsigt til at forbedre lægehjælpen til de ældre på plejehjemmene og i hjemmeplejen.

»Det er klart positivt, at man ønsker at styrke dette område. Det er en kendt sag, at de praktiserende læger har været svære at lokke ud på hjemmebesøg, og at de også kan være svære at få telefonisk kontakt til. Det har resulteret i uhensigtsmæssige indlæggelser, og derfor ville det oplagt være en fordel både for de ældre og for plejepersonalet, hvis man lettere kunne få fat i en læge hér og nu,« siger konsulent i Ældre Sagen Peter Schultz.

Er du modtager af Berlingske nyhedsbrev skal vi beklage, at artiklen fik en forkert rubrik "1 af 1.496 Læger skal presses til sygebesøg" i emnefeltet. B.dk beklager.