Læger skal belønnes for at behandle socialt udsatte

Højere honorarer skal lokke praktiserende læger til at slå sig ned i bl.a. Tingbjerg og Ishøj.

Højere honorarer skal lokke praktiserende læger til at slå sig ned i bl.a. Tingbjerg og Ishøj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal uddannes flere praktiserende læger, og der skal optages flere studerende på lægeuddannelsen i Aalborg for at sikre, at der kommer flere læger til Nordjylland, som i dag har svært ved at tiltrække tilstrækkeligt med hvide kitler.

Samtidig skal de praktiserende læger, som er parate til at tage sig af de mest komplicerede patienter, tjene mere end deres kolleger i områder med knap så udfordrende patienter, så det bliver mere attraktivt for læger at slå sig ned i bl.a. socialt belastede bydele i de store byer.

Dét er blandt de centrale anbefalinger fra regeringens såkaldte Lægedækningsudvalg, som har til opgave at sikre en bedre lægedækning i Danmark og komme den geografiske ulighed i sundhed til livs.

»Vi skal af med den geografiske ulighed i sundhed. Og derfor skal alle, uanset hvor de bor, og hvad de fejler, have adgang til sundhedsydelser af høj kvalitet. Danskerne skal trygt kunne regne med, at de kan få den nødvendige lægebehandling. Det er ikke bare i Danmarks yderområder, at der er mangel på læger. Det er også et problem i flere udsatte boligområder og større byer. Det skal vi have gjort noget ved, og i regeringen er vi klar til at realisere flere af udvalgets anbefalinger,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Arbejdet med at få en bedre lægedækning i alle områder af landet er sat i gang, fordi der flere steder er problemer med ubesatte lægepraksiser, og læge-praksiser, der er lukket for patienttilgang, så borgerne ikke frit kan vælge læge. Problemet findes særligt i Region Nordjylland og dele af Region Sjælland og Region Hovedstaden, hvor det er svært at skaffe læger til f.eks. Ishøj og Tingbjerg.

For at tilskynde lægerne til at slå sig ned i yderområder og udsatte boligområder, der f.eks. har mange tosprogede og beboere, som står uden for arbejdsmarkedet, lægger udvalget – og regeringen - derfor op til, at praktiserende læger i højere grad skal honoreres efter patienternes behandlingsbehov.

»Der er ingen tvivl om, at det er væsentligt mere krævende, hvis en praktiserende læge har rigtig mange patienter, der eksempelvis har kroniske sygdomme og måske også slås med sociale problemer, end hvis man overvejende har patienter, som er mindre syge. Derfor giver det god mening, at lægerne i højere grad honoreres forskelligt alt efter, hvilke patienter de har i deres praksis,« siger Ellen Trane Nørby.

Det ligger også i udspillet, at optaget af lægestuderende på Aalborg Universitet skal også øges med 50 ekstra pladser årligt. Og samtidig skal en større andel af hoveduddannelsesforløbene rundt om i landet øremærkes specialuddannelsen i almen medicin.

Desuden skal regionerne have bedre adgang til selv at drive lægeklinikker, hvis det ikke lykkes at få praktiserende læger til at tage over, når en læge f.eks. går på pension.

Regionerne skal således kunne drive klinikker med regionsansatte læger i mere end fire år ad gangen, som er loftet i dag. Det skal gøre det nemmere for regionerne at planlægge driften af regionsklinikkerne og rekruttere læger, som ikke selv ønsker at investere penge i deres egen praksis og påtage sig et driftsansvar i det daglige.