Læger registrerer ikke kroniske patienter efter bogen

Kroniske patienter skal undersøges, kontrolleres og registreres på samme måde og i et særligt datasystem for at sikre, at de bliver fanget i tide. Men det gør hver fjerde læge ikke, viser ny opgørelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan føre til dårlig livskvalitet og i værste fald døden, hvis ikke kroniske patienter med eksempelvis lungesygdommen KOL bliver fanget i tide. Alligevel lever hver fjerde praktiserende læge ikke op til aftalen med Danske Regioner om, at registreringen skal ske i et særligt datasystem, som alle læger senest 1. april skulle være på. Det viser en opgørelse fra Dansk Almenmedicinsk KvalitetsEnhed, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Det er dybt frustrerende, at lægerne ikke lever op til det, de har lovet. Mange patienter bliver helt enkelt snydt, for det er en undersøgelse, som tager tre minutter, og som kan betyde liv eller død for den enkelte,« siger Johannes Flensted-Jensen, formand for Lungeforeningen, til avisen.

Ifølge Tue Müller, bestyrelsesmedlem i Praktiserende Lægers Organisation (PLO), vil alle læger i løbet af et halvt år bruge systemet. Samtidig kalder han det »overdrevet« at påstå, at forsinkelsen går ud over patienternes helbred.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) opfordrer lægerne til hurtigst muligt at begynde at registrere de kroniske patienter efter bogen.

»Datafangst kan hjælpe lægerne til at give syge mennesker en bedre behandling. Derfor er det uhyre vigtigt, at de praktiserende læger lever op til de aftaler, der er på dette punkt,« siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.