Læger ønsker skrappere kontrol med tatoveringer

Tatoveringer er et lovløst område, mener læger og eksperter, som kræver strengere kontrol med tatovørerne og det blæk, de sprøjter ind i folk. Et politisk flertal bakker op.

Infektioner, blodforgiftning og i værste tilfælde amputering af en arm eller et ben. Det kan få store konsekvenser at få kroppen udsmykket med blæk.

Samtidig er tatoveringsbranchen reguleret af en knap 50 år gammel lovtekst, der blot siger, at det er forbudt at tatovere mindreårige og folk i ansigtet og på hænderne.

Og det er langt fra godt nok, mener Vidensråd for Forebyggelse, som derfor er klar med en ny rapport, der kommer med 12 konkrete forslag til en stramning af reglerne på området. Det skriver Jyllands-Posten.

»Vi skal have regler på området, en autorisering af tatovørerne og en kontrolinstans. Vi ved ikke med sikkerhed, hvor mange der får lavet tatoveringer, og vi kender ikke konsekvenserne på længere sigt. Derfor vil det være oplagt at lave et register over de tatoverede, så vi kan følge langtidsvirkningerne på deres helbred,« siger Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse, til avisen.

Han bakkes op af overlæge og professor Jørgen Serup, der er leder af tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital. Han mener, at et af kravene bør være, at det blæk, tatovørerne sprøjter ind i folk, er sterilt.

En undersøgelse, som Bispebjerg Hospital har lavet i samarbejde med Statens Seruminstitut, viser, at der i ti procent af 58 flasker tatoveringsblæk var colibakterier, stafylokokker og streptokokker.

Ifølge Jyllands-Posten er et politisk flertal bestående af Socialdemokraterne, de Radikale, Enhedslisten, de Konservative og Dansk Folkeparti klar til at stramme reglerne på området.