Læger ønsker øget kompensation til ægdonorer

Det er urimeligt, at kvinder mod et beløb på 500 kroner skal kvinder stikke sig med hormoner i ti dage, møde op på fertilitetsklinikker fem-seks gange og gennemgå potentielt smertefuld ægudtagning, siger fertilitetslæger.

Kvinder, der donerer æg til andre, gennemgår en lang behandling og bør kompenseres, siger fertilitetslæger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når kvinder donerer æg, er det vidt forskelligt, både blandt private og offentlige klinikker, hvor mange penge, kvinderne får for det. Det ved nogle kvindelige ægdonorer godt, og det betyder, at klinikker, der tolker lovens bogstav strammest og kun udbetaler 500 kroner pr. ægdonation, risikerer at gå glip af donoræg.

Sådan lyder erfaringen blandt andet fra Maigaard Fertilitetsklinik i Aarhus, som oplever, at kvinder ikke vender tilbage, når de bliver informeret om størrelsen på den økonomiske kompensation.

»Det er aldrig blevet sagt direkte, men vi har haft en fornemmelse af, at der er andre tilbud, som har været mere tillokkende,« siger John Kirk, klinikchef på Maigaard Fertilitetsklinik, som derfor håber, at politikerne griber opfordringen og seriøst kigger på kompensationsbeløbet til kvinder.

Stor forskel på kompensationer

Ifølge loven om kunstig befrugtning skal kvinder kompenseres for en donation af kønsceller på lige fod med mænd, der modtager op mod 500 kroner pr. sæddonation. Men det beløb er efter John Kirks opfattelse urimeligt lavt.

Den holdning deler Peter Lundstrøm, klinikchef ved Fertilitetsklinikken IVF i Ballerup.

»Det er religiøst og etisk misforstået, at noget der er så ubehageligt som at få taget æg ud, skal sidestilles med noget, der er så behageligt som at få en sædafgang. Det har jeg helt ærligt svært ved at forstå,« siger han.

Som Berlingske skrev søndag, er der vidt forskellig praksis i de private klinikker, når kvinder skal honoreres for deres æg. Nogle klinikker bøjer lovgivningen og giver kvinderne et fast beløb på 500 kroner, hver gang de møder op på klinikken i et donationsforløb. Andre klinikker beskyldes for at aftale en pris på op til 5.000 kroner og beder kvinderne skrive under på, at de har haft udgifter svarende til det beløb for på den måde at retfærdiggøre at udbetale flere penge.

Kan være altruistisk trods betaling

Ægdonorer hævder over for Berlingske, at de aldrig har fremvist dokumentation, og at metoden i praksis betyder, at de får ekstra belønning for deres æg. Hvis det er sandt, overtræder man ikke bare dansk lov, men forbryder sig også på den europæiske bioetikkonvention, som Danmark er tiltrådt. Den forbyder handel med væv, hvilket vil sige, at blod, sæd, æg og knoglemarv skal doneres af altruistiske årsager - altså uselvisk og til gavn for andre.

Men en donation kan stadig være altruistisk, selv om kvinderne bliver belønnet bedre for deres gerning, mener fagpersonalet på landets fertilitetsklinikker. Som det er nu, skal kvinder stikke sig i maven med hormoner i ti dage, underlægge sig diverse undersøgelser, komme ind på fertilitetsklinikken til jævnlige scanninger og have taget æggene ud, hvilket potentielt er smertefuldt. 500 kroner i kompensation kan ende med at være et beløb, der slet ikke er nok til at dække kvindernes udgifter.

»Man skal ikke tjene på det, men man skal heller ikke tabe på det. Vi synes, det er på tide, at reglerne om kompensation bliver lavet om,« siger Dansk Fertilitetsselskabs formand, Karin Erb. 

Deltag i debatten: Hvordan skal kvinder, der donerer æg, godtgøres?