Læger: Nonner skal have p-piller

Selv om katolske nonner ikke har den store risiko for at blive gravide, bør de alligevel få p-piller, mener læger. Se her hvorfor.

Foto: CHRIS HELGREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Katolske nonner bør tage p-piller, og den katolske kirke bør overveje, om den skal tilbyde nonnerne de præventive piller.

Sådan lyder budskabet i en kommentar offentliggjort i det ansete, lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet.

For nogle vil det være et overraskende budskab, eftersom verdens over 90.000 katolske nonner jo ikke må blive gravide, idet de har aflagt kyskhedsløfte.

Men der er mening med budskabet i The Lancet.

Det er nemlig sådan, at kvinder, der ikke bliver gravide, har en større risiko for at udvikle bl.a. kræft i æggestokke, brystkræft og livmoderkræft.

Allerede i 1713 noterede den italienske læge, Barnadino Ramazzini, at nonner havde en øget risiko for "den forbandede pest" brystkræft.

Og den risiko kan nonnerne ifølge de to australske læger bag kommentaren, Kara Britt og Roiger Short, forebygge ved at tage p-piller.

- Hvis den katolske kirke ville gøre oral prævention frit tilgængeligt for alle dens nonner, ville reducere risikoen for "den forbandede pest" og give den anerkendelse, som nonnernes særlige skæbne fortjener.