Læger: Nogle kvinder for fede til kunstig befrugtning

Svært overvægtige kvinder har problemer med at blive gravide, og deres graviditeter vil ofte være forbundet med komplikationer. Derfor overvejer fertilitetseksperter at indføre retningslinjer for, hvornår kvinder er for fede til at modtage kunstig befrugtning.

Danske fertilitetseksperter overvejer, om de skal indføre regler for, hvor fede kvinder må være for at modtage kunstig befrugtning.

Således er meget fede kvinder svære at behandle effektivt med kunstig befrugtning, ligesom deres overvægt bl.a. øger risikoen for aborter, fødselskomplikationer, kejsersnit og børn med medfødte misdannelser.

Spørgsmålet om svært overvægtige kvinder og kunstig befrugtning er netop blevet behandlet på et bestyrelsesmøde i Dansk Fertilitetsselskab, og bestyrelsen besluttede, at emnet vil blive taget op igen på selskabets årsmøde til marts.

Ifølge selskabets næstformand, cheflæge Karsten Petersen, kan det betyde, at der efter årsmødet bliver udarbejdet selvstændige retningslinjer for fertilitetsbehandling af svært overvægtige kvinder herhjemme.

Karsten Pedersen har behandlet kvinder med kunstig befrugtning siden midten af 1980erne, og han kan konstatere, at der er flere og flere overvægtige kvinder, der søger behandling for barnløshed.

»Jeg kan ikke dokumentere det med tal, men jeg kan se, at der kommer flere overvægtige kvinder. De afspejler formentlig udviklingen i samfundet,« siger cheflægen fra privathospitalet Ciconia i Århus.

Set i lyset af, at der bliver flere overvægtige kvinder, og at flere kvinder bliver behandlet for barnløshed, mener Karsten Petersen, at det er nødvendigt med egentlige retningslinjer på området.

Han tilføjer, at de vil gøre behandlingstilbud til overvægtige kvinder ens på alle fertilitetsklinikker herhjemme.

»Mange kolleger efterlyser det,« siger han.

Ifølge professor og klinikchef Anders Nyboe Andersen anvender de fleste klinikker dog allerede »en tommelfingerregel om, at kvinder med et BMI på over 35 ikke bliver behandlet, og at de helst ikke må have et BMI højere end 30«.

»Vejer de for meget, vil de typisk få besked om, at de skal tabe sig,« siger Anders Nyboe Andersen fra Rigshospitalets fertilitetsklinik.

Professoren er umiddelbart skeptisk over for at sætte præcise grænser for, hvor meget kvinder må veje for at blive behandlet for barnløshed.

»Jeg tror ikke på, at vi skal slå en streg i sandet og sige, at vi behandler ikke over et vist BMI. Jeg tror, at oplysning er den rigtige måde at gøre det på,« siger han.

Professoren mener desuden, at de nuværende generelle retningslinjer behandler spørgsmålet i tilstrækkelig grad.

Engelske erfaringer
Mens fertilitetseksperterne herhjemme endnu ikke har udarbejdet deciderede retningslinjer for, hvor stort et BMI kvinder må have, så har deres kollegaer i England netop gjort det.

Ifølge British Fertility Society bør kvinder med et BMI på over 35 ikke blive tilbudt behandling, mens kvinder under 37 år skal opfordres til at have et BMI på under 30, før de bliver behandlet.

Hvis kvinder er så tykke, at læger finder det uforsvarligt at behandle dem, kan de sige nej, uanset om kvinderne får behandlingen betalt af det offentlige eller selv betaler.

Meldingen fra Dansk Fertilitetsselskab kommer samtidig med, at en ny undersøgelse fra Holland bekræfter, at overvægtige kvinder har svært ved at blive gravide, bl.a. fordi fedme kan sætte deres ægløsning i stå.

I undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Human Reproduction har forskere fra bl.a. Erasmus-universitet i Rotterdam set nærmere på, hvorvidt overvægt også påvirker kvinder, der trods nedsat frugtbarhed stadig har ægløsning. Forskerne når frem til, at kvindernes problemer med at blive gravide er forbundet med deres BMI.

»Vi kan konstatere, at fedme er en yderligere risikofaktor i forbindelse med infertilitet for kvinder, der ellers har normal menstruationscyklus. Det er vigtigt at vide, når det bliver taget i betragtning, at flere og flere bliver fede verden over,« siger en af forskerne, Jan Willem van der Steeg.