Læger med patientansvar skal sikre tryghed og kvalitet

En ny aftale for det danske sundhedsvæsen er faldet på plads. Målet er at minimere svigt og forglemmelser.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en patient bliver hvirvlet ind i det danske sundhedsvæsen, skal det fremover ske med én ansvarlig læge ved patientens side.

Konkret betyder det, at én læge tager ansvar for behandlingen - en patientansvarlig læge. Det er meningen, at patienterne ikke skal være i tvivl om, hvem de skal spørge, hvis de savner information om deres forløb eller sygdom.

Regeringen, Danske Regioner og en række faglige organisationer er blevet enige om ordningen med den patientansvarlige læge. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Målet er, at alle patienter får en oplevelse af sammenhæng, tryghed og kontinuitet i behandlingen. Samtidig skal det sikre mere kvalitet i behandlingen i sygehusvæsenet, lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V).

- Alt for mange patienter oplever i dag, at der mangler overblik og koordination, når de bevæger sig rundt i det danske sygehusvæsen. Det skal vi gøre noget ved, siger hun i pressemeddelelsen.

- Med aftalen om den patientansvarlige læge baner vi vejen for en ny kultur og organisering på sygehusene, som skaber større tryghed for patienterne. Vi skal sikre, at der altid er én person, som har styr på, og ansvar for, hvad det næste skridt i et behandlingsforløb er.

Især for patienter med langstrakte og komplicerede forløb skal den patientansvarlige læge minimere svigt og forglemmelser i overgange mellem afdelinger, sygehuse og sektorer.

Bag aftalen står foruden regeringen og regionerne også Danske Patienter, Overlægeforeningen, Yngre Læger, Dansk Sygeplejeråd og Kræftens Bekæmpelse.

Løftet om patientansvarlige læger blev givet af regeringen i regeringsgrundlaget.

/ritzau/