Læger må ikke opkræve pjækkebøder

En lægeklinik i Holstebro har fået et rap over fingrene for at opkræve bøder af patienter, der ikke dukker op til tiden. Men det er slet ikke lovligt, påpeger formanden for Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Praktiserende læger må ikke stikke patienter en pjækkebøde, hvis patienterne udebliver fra de aftalte tider.

Det siger Anders Kühnau (S), der er formand for Danske Regioners Løn- og Praksisudvalg og medlem af regionsrådet i Region Midtjylland, til DR Nyheder.

Udmeldingen kommer på baggrund af en sag fra Holstebro, hvor en lægeklinik har uddelt pjækkebøder på 250 kroner til patienter, der ikke mødte op til den aftalte tid.

Men det er slet ikke lovligt, påpeger regionsrådspolitikeren.

»Der findes ikke lovhjemmel for det. Man har ikke noget grundlag for at tage et gebyr i almen praksis. Så det er ikke lovligt,« forklarer han til DR Nyheder.

Han mener også, at det går udover tillidsforholdet mellem læge og patient, når lægen udstikker bøder.

»Det er vigtigt, at lægerne har et meget tæt forhold til patienterne. Jeg er bange for, at gebyret kan skade dette forhold. Og gevinsten ved at undgå en udeblivelse eller to fra en patient til en konsultation på ti eller femten minutter er nok ikke stor nok til at opveje det,« siger Anders Kühnau.

Lægeklinikken i Holstebro havde på forhånd fået grønt lys af lægernes fagforening, Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Organisationens formand i Region Midtjylland, Karsten Svendsen, siger til DR Nyheder, at lægerne har haft den opfattelse, at det var i orden at opkræve bøderne.

Han bebuder, at lægerne nu vil tage det op i bestyrelsen for at få »lavet en ny udmelding til vore kolleger«.