Læger: IT-fejl truer patienters sikkerhed

IT-systemerne på landets hospitaler er så ustabile, at det forringer patientsikkerheden, svarer et flertal af lægerne i en ny undersøgelse.

Ustabile IT-systemer og computernedbrud på landets hospitaler er en trussel mod patientsikkerheden. Det siger seks ud af ti læger i en ny spørgeskemaundersøgelse, som Politiken, Yngre Læger og Overlægeforeningen har lavet.

2.607 ud af de godt 16.000 læger på landets hospitaler har deltaget i undersøgelsen. Og en af lægerne fortæller blandt andet, at det en hel dag ikke var muligt for personalet at se patienternes blodprøver, faste medicin og allergi over for bestemte typer medicin, da der var nedbrud i alle IT-systemer på et hospital.

En nattevagt måtte udskyde den ellers hastende behandling af en patient med svært forhøjet blodtryk i fire timer, da der ikke var adgang til computerne, og da patienten ikke kunne huske de medicintyper, han ikke kunne tåle.

Formand for foreningen Yngre Læger Camilla Rathcke påpeger over for Politiken, at læger i dag er afhængige af elektroniske data. Hun finder det »helt uhørt«, at knas med computere kan true patientsikkerheden:

»Jeg mener ikke, at vi som samfund kan stå model til det«.

Formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner Ulla Astman (S) kan ikke genkende billedet af, at patientsikkerheden er truet.

»Hvis der er kritik på denne måde, så skal vi selvfølgelig tage det alvorligt, for vi kan blive bedre endnu, men jeg må sige, at vi har foretaget mange investeringer, og det er et område, der bliver arbejdet utrolig meget med,« siger hun til Politiken.

Ifølge sundhedsminister Astrid Krag (SF) er Danmark ganske godt med på IT-området i sundhedssektoren, selv om der fortsat er plads til forbedringer.

»Vi skal tage patientsikkerheden meget alvorligt, og derfor er det selvfølgelig også problematisk, hvis IT-systemerne går ud over patienternes sikkerhed,« skriver hun i en mail til avisen.

Sundhedsministeren gør opmærksom på, at blandt andet Det Fælles Medicinkort, der viser den medicin, en patient har fået ordineret og købt på recept på apoteket, er sat i verden for at styrke patientsikkerheden.